Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Coşkun DİLBER'in Banka Promosyonlarının Güncellenmesi ile ilgili Basın Açıklaması Gerçekleştirdi

Bilindiği üzere kamu çalışanlarının hangi bankadan maaş ve diğer özlük haklarını alacakları ile ilgili yasal düzenlemeler oluşturulmuştur. Bu kapsamda kamu çalışanlarını temsilen yetkili sendika ve kurum yöneticilerden oluşan bir komisyon tarafından ihale şartnameleri hazırlanarak promosyon ihaleleri yapılmaktadır.

Bankalar genellikle üç yıllığına yapılan bu ihalelerde kamu çalışanlarına defaten olmak üzere promosyon ödemesi yapmaktadır. İhalelerde, bankalar çalışan sayısı, bankaya aylık yatan toplam para miktarı gibi çeşitli hususları göz önünde tutarak promosyon miktarını belirlemektedir.

tes-yeni-yonetim-kurulu-001.jpeg

Hepimizce malum olduğu üzere kamu çalışanlarının maaş ve özlük hakları ile ilgili zam oranları toplu sözleşmede yetkili sendikanın da katkıları(!) ile hep tek haneli rakamlarda yapılmaktaydı. Ancak 2022 yılı ocak ayı itibari ile şartlar değişmiş ve zamlar ilgili sendikanın çabasına rağmen(!) tek hanede tutulamayıp çift haneli rakamlara çıkmıştır. Şartlar öylesine değişmiştir ki asgari ücrete bile bu yıl altıncı ay sonunda yeniden zam yapılmıştır.  Gelinen noktada 2021 yılı sonu ve 2022 yılı ilk aylarında yapılan promosyon anlaşmaları, kamu çalışanlarının tek haneli zamlarına göre planlanmış ve en yüksek rakamlar dahi 9 bin liranın altında kalmıştır.

Oysa bugün banka promosyon anlaşmalarında bankalar, 25 - 35 bin aralığında promosyon ödemektedirler. Çünkü kamu çalışanlarının enflasyondaki yükseklik nedeniyle alım güçleri düşse de gelirleri göreceli olarak artmıştır. Bankalarımız ise son yılların en karlı dönemleri yaşamaktadırlar.

Sendika olarak kamu çalışanlarının bankalara karşı, promosyon noktasındaki haklarını koruma adına, 2021 ve 2022 yılı içinde yapılan tüm banka promosyon anlaşmalarının günün şartlarına göre revize edilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bu konuda hem yerelde hem de banka genelmüdürlüklerinde çalışma yürütmekteyiz.

Özellikle ilimizde, belirtilen tarihlerde tüm ilçelerde yapılan promosyon anlaşmalarının güncellenmesi için İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine resmi başvurularımız da ulaşmak üzeredir. Bu noktada İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerimiz kararlı bir duruş sergilemelidir. Sözleşme feshi dahil tüm alternatifler sendikalarla birlikte değerlendirilmeli ve bankalar ile buna göre görüşülmelidir.  Eğitim çalışanları bu noktada kararlıdır.

Bu kapsamda Ortahisar İlçemize ayrı bir değerlendirme yapmamız gerekmektedir. Çünkü Ortahisar ilçemizde kademeli geçiş planlanmış ve bazı okul ve kurum çalışanlarımız henüz promosyon almadıkları halde 15 Ağustos itibari ile daha önce yapılan promosyon miktarının ay hesabı düşülerek daha azını alıp banka değiştireceklerdir. Bu durum kabul edilemez. Mutlaka güncellenmiş promosyon rakamları ile banka değişikliği yapılmalıdır.

Türk Eğitim-Sen olarak buradan çağrı yapıyoruz; Tüm İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri güncel olmayan promosyon miktarlarını ilgili bankalarla görüşerek güncellemelidir. Bu konuda bankalarımız da gerekli iş ve işlemleri herhangi bir sıkıntı çıkarmadan yapmalıdır. Aksi taktirde, sendikacılığın gereklerini çalışanlarla birlikte uygulamak zorunda kalacağız. Bu süreç geciktirilecek ve çatışma alanı oluşturacak bir mecraya evrilmemelidir. Bu noktada da tüm sorumluluk Bankalar ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerindedir.

Eğitim çalışanları, olası olumsuz tavır ve tutumlara karşı alternatif çalışmalarımız konusunda ayrıca bilgilendirilecektir.

Bu açıklamamız ilgililere gereği için açık çağrı, eğitim çalışanlarına da bilgilendirmedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Coşkun DİLBER

reklammmmmmm-002.png

Editör: TE Bilisim