Baba Olmak İsteyen Erkekler Nar Yesin

Doç. Dr. Barış Öztürk, çocuk sahibi olmak isteyen erkeklere nar yemelerini tavsiye ediyor.

Narın çok güçlü bir antioksidan kaynağı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Barış Öztürk bu meyveyi tüketmenin sağlığımız açısından önemini, "Narın, çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan alzheimera karşı önleyici olduğu ve bebek sahibi olmak isteyen babalar için de sperm kalitesini artırıcı rol oynadığı görülmüştür” şeklinde anlattı.

Yaşlanma ve kanserden korunma sürecinde yardımcı

Doç. Dr. Barış Öztürk, narın başta hücre hasarına yol açan stres, kirlilik, UV ışınları gibi faktörlerin etkilerini azalttığını belirtti. Yaşlanma, kanser, kalp hastalıkları, katarakt, diyabet ve çölyak gibi çok sayıda hastalığın oluşmasına neden olan bu etkenlerden korunmak için vücudun antioksidan sisteminin devreye girdiğini anlatan Öztürk, "Taze meyvelerde bulunan antioksidanlar yaşlanma ve kanserden korunma sürecinde bizlerin en büyük yardımcısıdır. Antioksidan vitamin, mineral ve fitokimyasallar dediğimiz bitkilerin içinde doğal olarak bulunan çeşitli bileşenler besinlerle birlikte alındığında daha etkili olmaktadır” şeklinde konuştu.

Faydaları saymakla bitmiyor

Yüzyıllardır şifa kaynağı olarak kullanılan narın, mevsimi itibariyle tüketilebilecek en iyi doğal antioksidan kaynaklarından biri olduğunu kaydeden Doç. Dr. Öztürk, "Ne mutlu ki, nar meyvesine ülkemizde gerek meyve gerekse taze sıkılmış meyve suyu olarak kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Son yapılan çalışmalara göre narın hücre yaşlandırıcı serbest radikallere, kansere, vücutta doku hasarına karşı oluşan iltihaplanmaya, yüksek kolesterole, diyabet ve prostat gibi hastalıklara ve karaciğeri toksinlere karşı koruyucu etki gösterdiği, ağız ve cilt sağlığına olumlu katkıda bulunduğu bildirilmiştir. Alzheimer hastalığına karşı önleyici olduğu ve bebek sahibi olmak isteyen babalar için de sperm kalitesini arttırıcı rol oynadığı görülen nar, gribal hastalıklara karşı bağışıklık sistemini destekliyor” ifadelerini kullandı.

Mevsiminde tüketin

Doç. Dr. Öztürk ayrıca, "Tüm bu etkilerinin yanı sıra bakterilere ve virüslere karşı oluşturduğu savunmacı etkiyle de özellikle mevsim geçişlerinde yaşadığımız gribal hastalıklara karşı bağışıklık sistemimizi desteklemekte ve bahar yorgunluğunu önlemede etkili olabileceği görülen birçok derdin devası olan nar, mevsimin en güzel meyvesi olmayı hak ediyor. Mevsiminde düzenli olarak ve de kararında mutlaka tüketilmesi gerekiyor” dedi.

Hamileler, çocuklar ve mide sorunu olanlar dikkat

Doç. Dr. Öztürk, mide ve sindirim sistemi problemi olanların, hamilelerin ve çocukların nar tüketimine dikkat etmesini ve bu kişilerin nar tüketim miktarları ile ilgili olarak diyet uzmanları ile görüşmeleri gerektiğini de özellikle belirtti.

 

Editör: TE Bilisim