Asgari Ücret Zammı 8 Milyon Çalışanın En Çok Merak Ettiği Konu Olurken, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'dan "Yaşam Maliyeti 2578 TL. Asgari Ücret Teklifimiz Yaşam Maliyetinin Altında Olmayacak" Açıklaması Geldi.

İşçi, İşveren Ve Hükümet Temsilcilerinden Oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2020'den Geçerli Olacak Asgari Ücreti Belirlemek Üzere 2 Aralık'ta Toplanacak. İlk Toplantının Ardından Komisyon, İşçi Ve İşverenin Ev Sahipliğinde De Ayrı Ayrı Toplanacak. Komisyon, Son Toplantısını Yine Bakanlıkta Yapacak.

ASGARİ ÜCRETTE İLK RAKAM TÜRK İŞ'TEN GELDİ: Peki 8 Milyon Çalışanın Merakla Beklediği Asgari Ücrette Zam Oranı Ne Kadar Olacak? 2020 Yılı Asgari Ücreti İçin İlk Teklif Türk-İş'ten Geldi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Yaşam Maliyeti 2578 TL. Asgari Ücret Teklifimiz Yaşam Maliyetinin Altında Olmayacak" Dedi.  Bugün İçin Asgari Ücret Brüt 2.558.40 Lira, Çalışanın Eline İse 2 Bin 20 Lira Geçiyor.

Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Yazılarıyla Bilinen Hürriyet Yazarı Noyan Doğan, Hükümet Ve İşveren Kesimlerinin Beklenti Ve Çalışmalarını Araştırdı Ve Bugünkü Köşesinde Asgari Ücrette Ortalama Yüzde 15 Zam Beklentisinin Oluştuğunu Yazdı.

İŞÇİ KESİMİNİN TALEBİ YÜZDE 50'LER MERTEBESİNDE OLACAK: İşçi Kesimi Temsilcileri Bir Kişinin Yaşam Maliyetini Ortaya Koyacak, Ücret Kaybının Telafi Edilmesini İsteyecek; Bir Rakam Önerip, Bunun Da Üzerine Enflasyon Farkı Talep Edecek. Benim Tahminim İşçi Kesiminin Talebi Yüzde 50’ler Mertebesinde Olacaktır.

HÜKÜMETİN ENFLASYON HEDEFİ: Hemen Belirteyim, Hükümetin 2019 Yıl Sonu İçin Enflasyon Beklentisi Yüzde 12. İşveren Temsilcileri İse Asgari Ücret Zammının Bu Yılsonundaki Enflasyona Göre Değil De 2020’de Hedeflenen Enflasyona Göre Yapılmasını İsteyecektir Ki, Gelecek Yılın Enflasyon Hedefi Yüzde 8.5. İşveren Kesimi Muhtemelen Asgari Ücret Belirlenirken İşsizlik Sigortası İşveren Payının Alınmamasını Da Talep Edecektir.  Şimdi, 2020 İçin Bir Asgari Ücret Tahmini Yapalım.

Birincisi, Yıl Sonu Enflasyon Beklentisi Yüzde 12, Gelecek Yıl İçin Beklenti İse Yüzde 8.5. Son Yapılan Toplu Sözleşmeye Göre Görevdeki Memurlara 2020’nin İlk Yarısında Yüzde 4, İkinci Yarısında Da Yüzde 4 Olmak Üzere Gelecek Yıl İçin Toplam Yüzde 8 Zam Yapılacak.

Eğer Enflasyon Farkı Oluşursa Bu Fark Da Maaşlara Yansıtılacak. Kamu İşçilerine De Yapılan Son Toplu Sözleşme İle Gelecek Yıl İlk Yarıda Yüzde 3, İkinci Yarıda Yüzde 3 Olmak Üzere Toplam Yüzde 6 Zam Verilecek, Enflasyon Farkı Da Maaşlara Yansıtılacak.

ZAM ORANI YÜZDE 15'LER CİVARINDA OLACAKTIR: Tüm Bunları Alt Alta Koyduğumuzda Bana Göre 2020’de Asgari Ücrete Yapılacak Zam Oranı Yüzde 15’ler Civarında Olacaktır. Belki Bu Oranın Yüzde 18’e Kadar Çıkma İhtimali De Var. Bu Da 2020’de Asgari Ücret Brüt 3 Bin Lira Olacak Anlamına Geliyor.

630-(a)-019.jpg630-(b)-018.jpg

 

Editör: TE Bilisim