Dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak da kabul edilen Çal Mağarası'na, Bu Yıl 100 Bin Turist Hedefleniyor.

Trabzon’un Düzköy ilçesindeki Çalköy’de bulunan ve denizden bin 100 metre yükseklikteki Çal Mağarası, 2000 yılında Trabzon İl Özel İdaresi tarafından çeşitli düzenlemeler yapılarak 2003 yılında halkın ziyaretine açık hale getirildi.

Mağara kireçtaşları içindeki çatlak-fay sistemlerine bağlı olarak geliştiği belirtilirken, mağaranın bugünkü sekline iki aşamada ulaştığı öğrenildi. Birinci aşamada yüzeyden sızan sular toprak zorundaki oksijeni bünyesine katarak asidik karakter kazanmaları sonucunda kireçtaşını daha fazla çözerek kırıkları genişletmiş ve bir yer altı su kanalı oluşmasını sağladığı, ikinci aşamada ise bölgesel yükselmeye bağlı olarak mağara gelişimini sağlayan su akımı azalmış ve mağaranın gelişinin durduğu belirtildi.

Bu dönemde başlangıçta daha yukarı kotlardaki düdenlerle bağlantılı olan su kanallarından sızan sular, yer yer sarkıt ve dikitleri oluşturmaya başlamış. Mağaranın içindeki yer altı nehrinin taşıdığı su mevsimsel olarak değişirken, yağışlı mevsimlerde mağaranın içindeki suyun derinliği 50 santime kadar yükseliyor. Yaz aylarında bu seviye 25-30 santime kadar düşüyor.

300-400 METRESİNİN DAHA TURİZME KAZANDIRILMASI HEDEFLENİYOR

Ahşap yürüyüş yolu ve ışıklandırma sistemleriyle gelen ziyaretçileri etkileyen Çal Mağarası her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Mağarayı, yılda 25-30 bin yerli ve yabancı turist ziyaret ederken, mağaranın yaklaşık 1 kilometrelik bölümü gezilebiliyor. Yapılan çalışmaların ardından mağaranın yaklaşık 7 kilometre uzunluğuna kadar ulaşılabildiğini ve 300-400 metresinin daha turizme açılabileceği bildirildi.

“HEDEF 100 BİN TURİST”

Çal Mağarası'nın ziyarete açıldığı senelerden itibaren mağarada işletmeci olarak çalışan Nedim Demir, son dönemlerde Arap turistlerin mağaraya olan ilgisinin arttığını belirterek, “Son dönemde Arap turistlerin Çal Mağarası'na olan ilgisi giderek arttı. Buraya gelen turistlerin yüzde 70’i Arap turistler. Yol sorunumuz var. Yeri geldi otobüsle, yeri geldi kamyonla misafirleri taşıdık. Öğrenciler çok geliyor. Benim hedefim yollarımız iyi olduğu dönemlerde misafirci sayısını 100 bine çıkarmayı hedefliyoruz. İnşallah başaracağız, benim hedefim oldu. 8 yıl boyunca hiçbir şey beklemeden çalıştım” dedi.

Editör: TE Bilisim