Adana’da bugün başlayacak olan 20’nci Altın Koza Film Festivali’nin açılışına, ’Türk sinemasının 4 yapraklı yoncası’ olarak anılan Türkan Şoray, Fatma Girik, Filiz Akın ve Hülya Koçyiğit de katılacak.

Festivalin 16 Eylül akşamı Merkez Park Amfi Tiyatro’da gerçekleştirilecek açılış töreninde Türkan Şoray’a, Muhteşem Yüzyıl dizisinde padişah Kanuni Sultan Süleyman’ı canlandıran oyuncu Halit Ergenç, Fatma Girik’e Sinan Tuzcu, Filiz Akın’a Yiğit Özşener ve Hülya Koçyiğit’e de Yetkin Dikiciler eşlik edecek. 

Toplam 215 filmin 10 ayrı salonda 450 gösterimle ücretsiz olarak sinemaseverle buluşacağı festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda 12 yapıt, 350 bin liralık büyük ödül için yarışacak. Toplam 5 milyon lira bütçeli festivalde yönetmenliğini Mustafa Kemal Uzun’un yaptığı ’Çanakkale Yolun Sonu’, Atıl İnanç’ın yönettiği ’Daire’, Alphan Eşeli’nin ’Eve Dönüş Sarıkamış 1915’, Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu’nun birlikte yönetmen koltuğunda oturduğu ’Gözümün Nuru’, Emre Yalgın’ın ’Hadi Baba Gene Yap’, Aslı Özge’nin ’Hayat Boyu’, Reha Erdem’in yönettiği ’Jin’, Deniz Akçay Katıksız’ın yönettiği ’Köksüz’, Semir Aslanyürek’in ’Lal’, Uğur Yücel’in yönettiği ’Soğuk’, Biket İlhan’ın ’Yarım Kalan Mucize’ ve Mahmut Fazıl Coşkun’un yönettiği ’Yozgat Blues’ filmleri 350 bin liralık ’En İyi Film Ödülü’ için yarışacak.

 ’EFSUN HATUN’ DA JÜRİDE

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda 12 filmi değerlendirecek 7 kişilik jürinin başkanlığını Berlin Film Festivali Avrupa Pazarı Direktörü Beki Probst yapacak. Jüride, yönetmen Pelin Esmer, yapımcı Türker Korkmaz, görüntü yönetmeni Özgür Eken, Muhteşem Yüzyıl dizisinde Şehzade Mustafa’nın sevgilisi rolündeki oyuncu Melisa Sözen ve Yiğit Özşener ile müzisyen Cengiz Onural görev yapacak. ’SİYAD En İyi Film Ödülü’nü belirleyecek olan Sinema Yazarları Derneği’nce (SİYAD) jürisinde Serdar Akbıyık, Yeşim Burul Seven ve Olkan Özyurt, Film Yönetmenleri Derneği (Film-Yön) jürisinde de İsmail Güneş, Ezel Akay ve Handan Öztürk yer alacak. 

630 BİN LİRA ÖDÜL DAĞITILACAK

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda sonuçlar, 22 Eylül akşamı Çukurova Üniversitesi Uluslararası Kongre Merkezi’nde yapılacak törenle açıklanacak. Toplam 630 bin liralık ödülün dağıtılacağı yarışmada her dalda kazanana Altın Koza Heykelciği verilirken, ’En İyi Film Ödülü’nü kazanan esere 350 bin lira verilecek. Ayrıca Yılmaz Güney Ödülü olarak 75 bin, Adana İzleyici Ödülü olarak 25 bin, En İyi Yönetmen Ödülü olarak 50 bin, En İyi Senaryo Ödülü olarak 20 bin, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’ne 20 bin, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne 20 bin, En İyi Müzik Ödülü olarak 15 bin, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü olarak 15 bin, En iyi Sanat Yönetmeni Ödülü olarak 10 bin, En İyi Kurgu Ödülü olarak 10 bin, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü olarak 10 bin ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü olarak 10 bin lira verilecek. Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü ve Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü için para verilmezken bu kategoriyi kazananlara Altın Koza Heykelciği sunulacak. Toplam 42 filmin yarışacağı ve 4 dalda toplam 30 bin liralık ödülün dağıtılacağı Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda kazanan eserlere 7 bin 500’er lira verilecek. Toplam 500 eserin başvurduğu ve 61 filmin yarışmaya hak kazandığı Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması’nda 40 bin liralık ödül 4 dalda kazanan eser sahiplerine 10’ar bin lira olarak dağıtılacak. 

4 YAPRAKLI YONCA AÇILIŞTA

Festivalin yarın akşam Merkez Park Amfi Tiyatro’da gerçekleştirilecek açılış törenine, çok sayıda sinemacının ve davetlinin yanı sıra, Türk sinemasının ’Dört Yapraklı Yoncası’ olarak nitelenen Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik ve Filiz Akın da katılacak. Törende sahneye çıkacak olan ünlü sanatçı Göksel ise, eski Türk filmleri müziklerinden seçtiği eserleri seslendirecek. Altın Koza Film Festivali kapsamında geleneksel olarak verilen Yaşam Boyu Onur Ödülleri, bu yıl ünlü oyunculardan Çolpan İlhan, İzzet Günay ve Demir Görgün Karahan ile yapımcı Necip Sarıcı’ya 19 Eylül’de düzenlenecek törenle sunulacak. Festival kapsamında sinema yazarı Burçak Evren, ödül alan ünlü isimlerle ilgili kitap hazırladı. 

İLK GÖSTERİMLER YAPILACAK

Sinema dolu bir haftanın yaşanacağı festivalde, dünyanın saygın festivallerinde ödül alan filmlerin Türkiye’deki ilk gösterimleri de gerçekleştirilecek. Bu yıl Cannes Film Festivali’nde büyük ödülü alan Ethan ve Joel Coen kardeşlerin ’Sen Şarkılarını Söyle’, Berlin Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü alan ’Gloria’ ve bu yıl Cannes Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü alan ’Geçmiş’ gibi eserlerin de bulunduğu 9 film, ilk kez Türk seyirciyle buluşacak.Festivalde, ’Kuzey Işıkları’ adı verilen bölümde İskandinavya sinemasını sinemaseverle buluşturmak için 5 ülkeden 8 sinemacının eseri gösterilecek.’Brezilya’ bölümünde ise ’Karnaval Yok, Futbol Yok’ başlığıyla usta yönetmen Glauber Rocha’nın 3 filmi seyirciyle buluşacak. Festivalde çocuklar için de anime ve manga ustası Hayao Miyazaki’nin eserleri gösterilecek. Festivalde ’Adana Pazarı’ bölümünde de yapım aşamasındaki Türk filmleri ile uluslararası satış acentaları buluşacak.

HABABAM SINIFI DA VAR

Işıl Özgentürk, Aslı Selçuk, Ercan Kesal, Barış Özbiçer ve Miroljub Vuckovic’in 16-21 Eylül tarihleri arasında Seyhan Oteli’nde ’Kısa Film Atölyesi’ düzenleyeceği festivalde, 18 Eylül’de Mimar Sinan Amfi Tiyatro’da ’Sinema Dayanışma Gecesi’ gerçekleştirilecek Ünlü sanatçı Demet Akalın’ın konser vereceği etkinlikte, Türk sinemasının usta isimleri halkı selamlayacak. Festival kapsamında geleneksel olarak yapılan Sevgi Korteji de 20 Eylül’de organize edilecek. Festival kapsamında Rıfat Ilgaz’ın ölümsüz eseri ’Hababam Sınıfı’ konseptiyle 75. Yıl Sanat Galerisi’nde bir sergi açılacak. Afiş, karikatür ve set fotoğraflarının yer alacağı sergide, Münir Özkul, Ayşen Guruda, Adile Naşit ve Kemal Sunal’ın heykelleri de yer alacak.

 

Editör: TE Bilisim