Akçaabat’ta 200 TL Krizi

Piyasadaki sahte 200 banknotlar vatandaşı mağdur ediyor.

Son aylarda Akçaabat’ta sahte 200 lira krizi yaşanmaya başladı. Piyasada dolaşan sahte 200’lükler yüzünden ATMler bu paraları kabul etmiyor. İşlem yapamayan vatandaşlar da kendi çözüm yollarını üretmeye çalışıyor.

AKÇAABAT ESNAFI 200 TL BOZMAYA KORKUYOR

Yaşanan sahte para vakalarından dolayı Birçok Akçaabat esnafı para bozma işlemlerini kabul etmiyor. Özellikle kredi kartı borçlarını yatırmak isteyen vatandaş ciddi sıkıntı yaşıyor. Merkez Bankası ve Akçaabat ilçe emniyet güçleri vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyararak vatandaşın sahte paraları ayırabilmeleri için uyarıda bulundular.

SAHTE PARA NASIL ANLAŞILIR?

Bir banknotun sahte mi gerçek mi olduğunu anlamak için paraların üzerinde bulunan 12 adet güvenlik özelliğinden 10’u dokunma, bakma ve açılı bakma ile kontrol etmek gerekiyor.

Sahte para mağduru olmamak için yapılması gerekenler ise şöyle:

1. KÂĞIT KALİTESİ

Kâğıdın kalitesi gözle ve elle anlaşılmalıdır. Paranın üzerindeki resim ve yazılar soluk ve silik görünmemelidir.

2. HOLOGRAFİK ŞERİT FOLYO

Banknot tasarımıyla uyumlu çeşitli motiflerden oluşur. Gerçek banknotlarda Atatürk portresinin sağ tarafında yer alır ve parlak yansımalar verir. Dikdörtgen şekil içinde TL harfleri farklı açıdan bakıldığında 20 ya da 50 gibi banknot değerine dönüşür.

3. EMNİYET ŞERİDİ

Kâğıda gömülü olan ince bir şerittir. Üzerinde 100 TL ya da 200 TL gibi paranın değeri yazılıdır. Işığa tutulduğunda kesintisiz bir hat şeklinde olmalıdır.

4. GİZLİ GÖRÜNTÜ

Atatürk portresinin sağ alt köşesinde bulunan yedigende paranın değeri olan sayının farklı açılardan bakıldığında (20, 50, 100 vb) görülebilmesi gerekir.

5.  FLİGRAN

Banknotun ön yüzünün sol tarafında bulunan küçük Atatürk portresi ile paranın değerini gösteren rakamları içerir. Banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de görülebilir.

6. KABARTMA BASKI

Banknotun ön yüzünün bazı bölümlerinde dokunulduğunda hissedilir.

7. RENK DEĞİŞTİREN ŞERİT

Banknot üzerinde yer alan bir diğer şerittir. Emniyet şeridinden daha kalın olup farklı açılardan bakıldığında parlar. Üzerinde paranın değeri yazar; 20 TL ya da 50 TL gibi.

8. GÖRME ENGELLİLERE YÖNELİK ÖZELLİKLER

Gerçek banknotların ön yüzünde, filigranın üzerinde yer alan ve parmakla dokunulduğunda hissedilen noktalar bulunur.

9. MİKRO YAZILAR

Gerçek paranın ön yüzünde bulunan ay yıldızın içerisinde paranın değeri 50 TL, 100 TL vb şerit halinde yazılıdır.

Editör: TE Bilisim