AKÇAABATLILAR VAKFININ İLÇE TURİZMİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ

Akçaabat çok eski bir yerleşim yeridir.Bu topraklar üzerinde çeşitli medeniyetler kurulmuş,muhtelif insan toplulukları farklı kültür ve inançtan olmalarına karşın beraber bir arada yaşamışlardır. Şehzadeler şehri olan Trabzon’a en yakın ve en eski bir İlçe olan Akçaabat Şehzadelerin dinlenme ve avlak yeri olmuş. Padişah anneleri tarafından da bazı yöreleri kendi külliyelerine Vakfedilmiştir.

Bu şehrin kalkınması ve gelişmesi için katma değer oluşturacak her türlü etkinlik, sivil toplum örgütlerince benimsenmeli ve desteklenmelidir. Ayrıca yerel yönetimlerce projeler yapılmalı, iş adamlarına sunulmalıdır. Yatırımcılar teşvik edilmelidir. Bu kentin gerek tarihi kimliği ve gerekse doğal dokusu itibarıyla gelişiminde turizm öncelik arz etmektedir. Ayrıca Eğitim, tarım, doğa, hayvancılık ve denizi yararlanacak kaynaklar içermektedir.

 İlçemizin tanıtımı için; Turizm, sanat ve kültür olduğuna göre bu şehrin turizm şehri olması için gerekenler nelerdir ve biz sivil toplum örgütleri olarak bu düşüncenin neresinde yer alabiliriz diye bu akşam bir aradayız. Amacımız daha yaşanılır daha mutlu daha sevecen bir İlçe olmaktır. Biz bugün burada herhangi bir kurum veya kuruluşu eleştirmeyeceğiz, sadece bir sivil toplum kuruluşu olarak turizmin gelişmesinde gerek fikir gerekse eylem bazında nasıl yardımcı olacağız ve birliktelik sağlayacağız.

Biz Akçaabatlılar Vakfı olarak önceliği turizm ve eğitimde görmekteyiz.Bunu söylerken Turizmin alternatifi olan ve İlçemize katma değer katacak olan işlerin de düşünülmesi gerekli olduğuna inanıyoruz.

EĞİTİM: Turizm faaliyetlerinde tarih, inanç, doğa yanında eğitimde bir etkendir. Eğitimden önce okul aklagelir.Ama nasıl bir okul? Yenilikçi, başarılı, dışadönük, çevreye açılmış marka okullar. Son yıllarda hükümetin özel eğitime verdiği destek sebebiyle ülkemizde özel okulculuk öne çıktığını görmekteyiz. Bu nedenle marka olmuş okulların ilçemizde açılmasını sağlaya bilirsek iç turizm de hareketlilik sağlamış oluruz. Trabzon ve çevre ilçelerde ilçemize eğitim amaçlı gelecek gençlerin ve ailelerinin ekonomik girdi sağlayacağı açıktır.

Vakfımızca önemli olan ikinci devlet üniversitesinin ilçemizde açılmasıdır. YÖK tarafından ikinci devlet üniversitesi onaylanmıştır. Ancak; Bakanlar Kurulundan geçmesi gerekmektedir. Bunedenle emeği geçen sivil toplum kuruluşlarına yerel yönetime ve işin takibini yapan vekillerimize ve sayın Bakanımıza Vakfımız adına teşekkürü bir borç biliriz. Yalnız şunu unutmamak gerekir ki YÖK kararının bir an önce Bakanlar Kurulundan geçmesi için takibi gerekmektedir. Ayrıca bu kararda da bu üniversitenin Akçaabat hudutları içerisinde açılması için gerekli birlikteliği devam ettirmemiz ve işin takibini ısrarla yapmamız gerekir. Bu üniversitenin ilçemizde açılması halinde kültürel zenginliğimiz artacak, toplum kalitesi yükselecek, ticari girdi sağlanacak, ayrıca istihdam artacak. Bu nedenle bukonuyu Vakfımızca bu ilçenin olmazsa olmazı görmekteyiz. Bu konuda sivil toplum kuruluşları ve yerel yöneticilerin siyasilere ortak sorumluluğu devam etmektedir.

TURİZM: Turizmde tarihi doku önemlidir. Ama üzülerek ifade edelim ki ilçemiz bu konuda çok şey kaybetmiştir. Şu anda elimizde olanı korumak kaybolanları ise gün yüzüne çıkarmak gerekir. Örnek; Rus işgali sırasında ermeni çetelerinin insanımıza işkence yaptığı ve Rusların giderken yaktığı merkez ilkokulu kent müzesi haline getirilmelidir. Bu mezalim burada mizan sel olarak canlandırılmalıdır. Açık hava tütün müzesi kurulmalıdır. Deniz ve deniz kültürü hatta müzesi su ürünleri kooperatifince mutlaka düşünülmelidir. Ortamahalle, Nefsipulat hane mahalleri korunmalı restore edilerek ev pansiyonculuğuna hazır hale getirilmelidir. Bunun için titiz çalışma yapılmalı ucuz kredi bulunmalı bürokratik engeller ortadan kaldırılmalıdır.

Alternatif yerel ürünler markalaştırılmalıdır.(tereyağı,peynir, çilek, zeytin, sebze, fasulye, kokuluüzüm, karayemiş vb.)bu ürünlerin pazarlanması için Akçaabat’a yakışır modern pazarlar kurulmalıdır.(Akçaabat köftesinin eski tadına ulaşması için yerel hayvancılık desteklenmeli ) Sosyal Yardımlaşma Vakfınca çalışabilir durumda olanlara nakdi yardım yerine hayvan verilerek kontrollü şekilde üretken hale getirilmelidir.

Geleneksel el sanatları ürünleri öne çıkarılmalı ve tanıtım reyonlarıaçılmalıdır. Hasır bileziğin menşeinin Akçaabat olduğu tabelalarda yansıtılmalıdır.Örnek;Mersin Mahallesi.Burada reyonaçılmalıdır. El sanatları çarşısı kurulmalı Bal’ında reklamı yapılmalıdır.

Endemik bitkileri ilçe haritası çıkarılmalı bilhassa endemik bitkilerinin nerede olduğu gösterilmelidir.

Mesebet çimeninde yamaç paraşüt yapılması için inceleme yapılmalı. Teleferik düşünülmelidir.Turizm büroları açılmalı hafta sonları folklorderneğince festival alanında gösteriler yapılmalıdır.(Örnek; Konya Mevlevi gösterileri gibi.).Akçaabatlı olup, ilçeyi terk eten zenginler için bir tatil köyü yapılıp kendilerine satılmalıdır. Görüntü kirliliği önlenmeli balıkçı barınakları modern hale getirilmelidir.

Yaylaların bozulmasının önüne geçilmeli, doğa korunmalı sera gölü su sporları için düşünülmeli, uluslar ve uluslar arası atletizm etkinlikleri Söğütlü atletizm sahasına çekilmelidir. Yaylalarda halkın ürünlerini satması için ahşaptan Pazar yerleri kurulmalıdır. Detaylı bir turizm dergisi yılda bir veya iki defa çıkarılmalıdır. Uluslar arası kültürel faaliyetler ilçede düşünülmeli tiyatro günleri yanında şiir günleri, kısa film günleri yapılmalı. Gümüş hamsi belgesel film şenliği yapılmalıdır.

Tüm sivil toplum kuruluşlarının desteği ile konusu güzel olan bir dizi filmin ilçemizde çekilmesi için girişim yapılmalıdır. Turizm üzerine yazı yazan ünlü yazarlar ilçemize davet edilmelidir. Ayrıca bu şehirden olan ünlü, siyasetçi, ressam, şair, romancı,tiyatrocu vs. tanıtanreyonlar yapılmalıdır.

Sargana destanı ve muhacirlik abideleştirilmeli. Akçakale kalesi değerlendirilmelidir. Yat veya marina limanı düşünülmelidir.

Kent ormanı kurulmalı nüfus azalan bir köyde hayvanat bahçesi düşünülmelidir.

Minibüs şoförleri eğitilmeli tek tip giydirilmeli, yaka kartları olmalıdır. Üniversite kayıt zamanı Eğitim Fakültesi önünde öğrencilere ve gelenlere yardımcı olacak geçici bir reyon kurulmalıdır.

Okullarda turizm ve turiste karşı davranış şekli verilmelidir.

Katılımınızdan dolayı teşekkür ederiz. Bu rapor Akçaabatlılar Vakfınca 6 Nisan 2016’da sivil toplum örgütlerine sunulmak üzere hazırlanmıştır.

img_2543.jpgimg_2553.jpgimg_2557.jpgimg_2560.jpg

Editör: TE Bilisim