Haber / 1

Tescilli Lezzet 'Akçaabat Köftesi' Koruma Altında

Trabzon'un Yöresel Lezzetlerinden "Akçaabat Köftesi", Trabzon Ticaret Ve Sanayi Odasının Girişimleriyle Türk Patent Enstitüsünde Tescil Edilerek Koruma Altına Alındı.

Türkiye'nin En Önemli Turizm Bölgelerinden Biri Haline Gelen Doğu Karadeniz'de Trabzon, Ilıman İklimi Ve Doğal Güzelliklerinin Yanı Sıra Yöresel Lezzetleriyle De Dikkati Çekiyor. Bölgenin En Önemli Yöresel Lezzetlerinden Olan "Akçaabat Köftesi", TTSO Tarafından Yapılan Girişimlerle Coğrafi İşaret Korumasına Alınarak, Türk Patent Enstitüsünde Tescil Edildi. Bu Kapsamda Da TTSO Tarafından Tescil Edilen "Akçaabat Köftesi"nin Üretiminden Tüketimine Kadar Her Aşaması Denetim Altına Alındı.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, "Akçaabat Köftesini Coğrafi İşaret Altına Almamızın Nedeni, Akçaabat Köftesini Koruma Altına Alarak, Özelliklerini Değişmeden Sabit Tutmaktır. Çünkü Akçaabat Köftesi Bölgenin Yöresel Lezzetleri Arasında Meşhur Olmuş Bir Üründür. Bu Nedenle TTSO Olarak Akçaabat Köftesini Coğrafi İşaret Korumasına Almak İstedik. Bunun İçin De Akçaabat Belediyesi İle Hareket Ettik" Dedi.

Hacısalihoğlu, Amaçlarının Akçaabat Köftesinin Korunması Ve Türkiye'de Aynı Standartlarda Üretilerek, Tüketiciye Sunulması Olduğuna Dikkati Çekerek, "Bununla İlgili Coğrafi İşaretin Alınması Şarttı. Onun İçin Bu Yönde Çalışma Gerçekleştirdik" İfadelerini Kullandı.

Haber / 2

Yukarıda Okuduğunuz Haber Doğru Bir Haber. Akçaabat Köftesi Artık Koruma Altında. Trabzon Yöresine Ait Yemeklerin Başında Gelen Akçaabat Köftesi Trabzon Ticaret Ve Sanayi Odasının Girişimleriyle Türk Patent Enstitüsünde Tescil Edilerek Koruma Altına Alındı.

Türk Patent Enstitüsünce Coğrafi İşaretide Standart Olan Akçaabat Köftesini Artık Çekli Ve Tarifi Dışında Hiç Kimsenin Yapamayacağı Kararı Alındı.

Buraya Kadar Her şeyin Güzel Ve Akçaabat Köftesini Artık Önüne Gelenin Tarifi Dışında Yapamayacak Olması Bizleri Olduğu Kadarıyla Tüm Akçaabat Köftesi Yiyenleri Mutlu Etmişti. Mutlu Etmişti Diyorum Bir Akçaabatlı Olarak Akçaabat’ta Hangi Köfteciye Giderseniz Gidin Ağız Tadıyla Akçaabat Köftesini Yiyebilirsiniz. Akçaabat’ta Hiçbir Köfteci Köftenin Tadını, Şeklini Ve Tarifini Bozmadan Yapar Yanına Piyazını Koyar Ve Müşteriye İkram Eder. Akçaabat Köftesini Akçaabat’ta Değil Seçkin Yerlerde de İtina Gösterilerek Yapımı Gerçekleşir. Bir Akçaabatlı Olarak Akçaabat Köftemizin Türkiye Ve Avrupa’daki Konumundan Gurur Duyanlardanım.

Yakın Günlerde Bir Etkinliğe Katıldım. Aman Allah’ım Etkinlikte Ne Görsem İyi, Hiçbir Akçaabatlı Köftecinin Katılmadığı Etkinlikte Akçaabat Köftesini Doğuluların Gelişigüzel Yapması Dikkatimi Çekti.

Hemen Kameramı Açtım Kayıta Girdim. İçimden Kendi Kendime Bu Akçaabat Köftesi Olamaz Dedim, Dedikçe Midem Bir Tuhaf Olmaya Başladım. Köfteyi Yoğuranlara Bakamıyorum Çünkü Kıyma Kıyma Değil. Görüntüde İzleyeceksiniz Sanki Gıda Boyası Katılmış Bir Kıyma. Diğer Tarafta Bembeyaz İçerisinde Maydanoz Koyulmuş Paketlerde Köfte..

Hani Akçaabat Köftesi Trabzon Ticaret Odasınca Koruma Altında İdi. Hani Akçaabat Köftesinin Şekli Şemalı Koruma Altında İdi.

Bu İş Ticaret Odasının İşi Değil. Bu İş Akçaabatlı Köftecilerin Bir Araya Gelerek Kuracakları Köfteciler Derneğinin İşi. Allah Aşkına Bir Akçaabat Köftesine Sahip Çıkamayan Köfteci İlçesi Olurmu. Ateşte Kül Bırakmazlar Konuşmaya Sıra Geldi mi Herkes Akıl Ustası Ancak İcraata Gelince Maalesef Pasifsiniz. Sonrada Önüne Gelen Merdiven Altı Üreticiler Ortaya Çıkar Ve Akçaabat Köftesini Akçaabat Dışında Başka İldeki Fuarcıların Kötü Reklamı İle Karşı Karşıya Kalmış Oluruz.

Merak Ediyorum Yıllar Önce Akçaabat Köfteciler Derneği Vardı, Bildiğim Kadarıyla Bu Derneğe Bir Ara Temel Kolot Ve Merhum Mehmet Kırandi Başkanlık Yapmıştı. İlerleyen Süreçte Ne Durumda Olduğundan Bilgimiz Yok. Yakın Günlerde Edindiğimiz Bilgi Doğru İse Akçaabat Köftesi Derneği Tamamen Kapatılarak Fes Edilmiş. Eğer Doğru İse Çok Vahim Bir Durum. Eğer Birkaç Köfteci Bir Araya Gelip Bir Dernek Kuramıyorsa Oda Oda Akçaabatlı Köftecilerin Ayıbı.

Ben Bu Haberi Neden Yaptım..

Sayın Köfteciler Ben Akçaabat’ta Yaşıyorum, Akçaabat’ın İmkânlarından Faydalanıyorum. Gerektiği Zaman Akçaabat Köftemi İstediğim Yerde Ağız Tadıyla Yiyorum. Yalnız Köftemiz Ziyan Eden İnsanlar Varsa Ki Var O Zaman Bana Değil Sizlere İş Düşüyor, Akçaabat Köftesini Her Önüne Gelen Mundar Etmesin. Köfte Akçaabat’ındır Akçaabatlınındır Doğulunun, Güneydoğulunun Değil.

LÜTFEN AŞAĞIDAKİ GÖRÜNTÜYÜ İZLEYİN

123456---kopya-612.pngyesyeni-logo-final-20170321215207.png

Editör: TE Bilisim