Trabzon Merkezli My Turizm Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Değermenci İle Dünden Bugüne Trabzon Turizmini Konuştuk.

Ortadoğu’dan Bölgemize Gelen Ve Gelmek İsteyen Turistlere Rehber Olan My Turizm Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Değermenci “2020 Yılı Turizm Yılı, 2019 Turizm Yılından Bir Tık Daha İyi Olacağını Belirtti.”

Akçaabatlı Genç Turizmci İbrahim Değermenci İle Birlikte, Trabzon Fatih Mahallesi Ayasofya Müzesi Yakınında Yer Alan Ofisinde Gerçekleştirmiş Olduğumuz Geniş Röportajımızı Sizlerle Paylaşıyoruz.

20200115_142714.jpg

-İbrahim Değirmenci Kimdir?

Biraz Özgeçmişinizden Başlayalım. Daha Sonrasında İse İbrahim Değirmenci’nin Uğraşmış Olduğu Sektör Hakkında Bilgi Verirmisiniz.          

İBRAHİM DEĞİRMENCİ: Akçaabatlı,  Akçaabat’ın çocuğu. 38 yaşında, evli, 4 çocuk babası. Çınarlık köyündenim. Dört çocuk babasıyım. Tabii ki mesleğimiz gereği turizmci miyiz? 25-30 yıllık turizmci değiliz. Sonradan olan turizmcilerdeniz. Ama işimizin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Amacımız gayemiz o. Bu sektörde de özgeçmişimiz, Antalya,  bölgede de 2014’ ten beri varız. Yaklaşık 5yıldır Trabzon bölgesinde turizmle uğraşıyoruz. Burada tamamen ağırlıklı yüzde 90 Orta Doğu pazarına yönelik çalışıyoruz. Suudi, Katar, Dubai, Ürdün gibi ülkelerden turist getiriyoruz. Sadece Trabzon değil Türkiye’nin geneline satıyoruz. Online çalışan bir siteyiz. Paket turlarımızda yüzde 90 böyle çalışıyoruz. Ve bölgemizdeki tabi ki ana noktamız Trabzon, Orta Doğulu misafirin de Türkiye’de kendine yakın hissettiği, kendine göre cennet olarak benimsediği şehrin evladı olan bir kişi olarak bu

-Müşterilerinize Nasıl Ulaşıyorsunuz?

İBRAHİM DEĞİRMENCİ: Müşterilerimize daha çok online üzerinden yani Google da bir web sitemiz var, web sitemizle beraber instagram, facebook sayfalarındaki reklamlarımızla ulaşıyoruz. Onlarda bize telefonlarla veya mail sistemiyle ulaşıyor. Özellikle web sitemizde hazır paketlerimiz var buralardan satış yapıyoruz.

-My Turizm’i My Turizm Yapan En Büyük Özelliklerin Başında Neler Geliyor?

İBRAHİM DEĞİRMENCİ: My Turizm’i My Turizm yapan özelliklerin başında ekip çalışması ve hizmet geliyor. My’ı My yapan bu. My demek, ben demek, benim seyahatim demek. Biz ekiple bu hale geldik. Başarı da bu ekibin başarısı.

-5 Yıldır Trabzon’da My Turizm Adı Altında Hizmet Veriyorsunuz. Bu Hizmet Ağınızı Sadece Orta Doğuyla Mı Sınırlıyorsunuz, Yoksa Dünya Geneline de Yayıyor Musunuz?

İBRAHİM DEĞİRMENCİ: Dünyanın geneline yayıyoruz aslında ama, Avrupa pazarı bizi aşırı şekilde tercih etmediği için İstanbul gibi metropol bir şehir değiliz biz.Trabzon’un bir bebeği olan Uzun göl şehri ile markalaşmış bir şehiriz. Bunu yok sayamayız. Orta Doğu ya yaptığımız ilk seyahatlerde de insanlar bize Trabzon diye değil “Uzun göl” diye hitap ediyordu. Bunun yanı sıra Ayder,  Sümela Manastır’ı ile bir doğa şehri, yayla şehri, kültür şehri de bu kültür Samsun’dan bu tarafa Batum’a kadar uzanan Karadeniz sahil şeridin de genellikle Orta Doğu ya hitap ediyoruz. Tabii ki iç piyasada da varız. Kültür turları düzenliyoruz. Kapadokya, özel günlerde Çanakkale, 10 Kasım günlerinde Atatürk ‘ü anmak için Ankara gibi kültür turlarımız da oluyor. Yüz de 10,yüzde 15’te, yerelde bunlara çalışıyoruz.

20200115_142805.jpg

-Turizm İçin Kaç Aracınız Var? Kaç Personelle Hizmet Veriyorsunuz?

İBRAHİM DEĞİRMENCİ: Ofis içerisinde yaklaşık 9-10 personel çalışıyoruz. Araç sayımız yazın yoğun sezonda 85-90 bandında. kışın da bu bant 20 ‘ye düşmüyor. Toplamda 85-90 arası personelle çalışıyoruz.

-Uçak Turlarınız Oluyor Mu?

İBRAHİM DEĞİRMENCİ: Özellikle kışın Bahreyn’e oluyor. Direk uçuşlarımız şuan Trabzon’dan mevcut. Her Çarşamba ve Cuma bu grupları alıyoruz.  

-Orta Doğu’dan Getirmiş Olduğunuz Turistlerde Sizin Dikkatinizi Çeken Unsurlar Var Mı? Turistler Bölgemize Geldiklerin De Bu Bölgenin Öncelikle Neresini Seviyorlar. Mesela, Yemek Konusunda Mı? Coğrafi Olarak Mı? Konaklama Konusunda Mı? Sevdikleri Hoşuna Giden Özellikler Nelerdir?

İBRAHİM DEĞİRMENCİ: Tabii ki bunları paylaşıyorlar ve bizde soruyoruz, genellikle bir anket oluşturuyoruz. Müşterilerimiz de bu ankette bölgemizi yorumluyor. Anketi bir zarfa koyuyor ve kaptanımıza teslim ediyor. Bizde bu anketleri değerlendiriyoruz. Bugün yaklaşık elimiz de 6500 anket var. Baktığımız zaman şikâyetleri de böyle alabiliyoruz. Talepleri de alabiliyoruz.

20200115_142846.jpg

-Gelen Şikâyetler Ve Talepler Ne Yönde

İBRAHİM DEĞİRMENCİ: Gelen şikâyetler hizmet eksikliği ve Trabzon insanının turizmle bağdaşmaması. Bu şehrin 4-5 yıldan beri turizmle uğraşması ister istemez halkımız da etki ve tepki olabiliyor. Fiyat konuları 2-3 yıl önce vardı ama artık kapandı. Trabzon da köftenin kilosu 100 lira Uzun gölde 150 lira ama artık bunu tartışmıyoruz. burada önemli olan müşterinin150 liranın karşılığını alması. Orta Doğulu müşterinin burada en çok istediği Uzun göl sevgisinden vazgeçmiyor olması. Uzun göl bu şehrin bebeği. bu bebeğe ne kadar iyi bakarsak oda bize bakar gibi geliyor bana. Ama tabii ki bizde bir tatile ailemizle gittiğimiz zaman ilk tercihimiz çocuklarımızı nerde nasıl eğlendirebiliriz diye düşünüyoruz. Aileleriyle gelen turistlerde en büyük sorunumuz şehirlerde hiçbir sosyal aktivitenin olmayışı. Bu sorunlarımızı çok kez dile getirmemize rağmen kimse elini taşın altına koymadı. Düşündükleri, söyledikleri projeleri yerine getirmelerini ümit ediyoruz. Bugün baktığımız da Trabzon’da bir tane lunaparkımız yok. 2 sene önce bir tane vardı onu da kaldırdık. Trabzon da bir eğlence merkezimiz yok. Bir tek forum var. Forumun en üst katında çocukların eğlenebileceği bir yer var. Orası da çok kısıtlı ve yaz mevsiminde de insanlar bunalıyor. Bu tür eksiklerimiz çok bir Kayabaşı’na çıktığımızda iki tane tuvalet var üçüncüsü yok, Hıdırnebi de aynen böyle uzun gölde yol sorunlarımız var. İmar sorunlarımız var. Bu şehre baktığımız da 650 bin gelen turist var yaklaşık 450 bini Orta Doğulu. Biz yaklaşık nüfusumuzun yarısı kadar turist çekmiş bir şehiriz bu ciddi bir rakam. Bunlardan faydalanmalı, elimizi taşın altına koyarak bu şehri bu bölgeyi canlandırmamız lazım.

-Bugün Genel Anlamda Orta Doğu’dan Gelen Turistlerin, Trabzon’da İşte Uzun Gölü Diyorsunuz, Yayla Turizmi Tercihleri Var Ayasofya, Sümela Manastırı Var Bu Gibi Yerleşkeleri Tercih Ediyorlar mı Yoksa Bakir, Coğrafyası Yeşil Olan Yerleri Mi Tercih Ediyorlar, Bizi Seviyorlar Mı?

İBRAHİM DEĞİRMENCİ: Tabi tabi seviyorlar. İlk bakışta Trabzon gibi görünüyoruz ama biz sonuçta Türkiye’yi satıyoruz. Yani şöyle, şuan 450 bin Orta Doğulu Trabzon’a geliyor. 450 bin yaklaşık İstanbul Bursa güzergâhına geliyor. 70-80 bini Antalya ya geliyor. Bodrum’a kaş bölgesine geliyor. Samsun’a gelen turistlerimiz var, Kuveyt direk uçuş seferlerimiz var Samsun’a sadece Trabzon olarak bakarsak yayla turizmi daha cazip geliyor turistlerimize. Ayasofya da ise denize karşı çekilen fotoğraflar daha çok hoşlarına gidiyor. Sümela manastırına çıkarken ki şelale hoşlarına gidiyor. Sümela’nın içini merak etmiyorlar. Ortadoğu sanatla, eski yapı, cami ile ilgili çok bağdaşmıyor yani.

20200115_144423.jpg

-2019 Yılı İçerisinde Ağırladığımız Orta Doğulu Turist Sayısı Hakkında Bilginiz Var Mı?

İBRAHİM DEĞİRMENCİ: Ortalama 450 bin.

-2020 Yılı İçin Ne Düşünüyorsunuz?

İBRAHİM DEĞİRMENCİ: Bu rakamın altına düşeceğini zannetmiyorum. Bu rakamın yüzde 10 üstü olabilir. Tabii ki burada siyasi durumlarda önemli Suudi Arabistan pazarının biraz düşük olması geçen yıl. Tabi bizde, yeni yeni Pazarlar açıyoruz bunun yanı sıra Ürdün de faktörler artmaya başladı. Ama Suudi pazarında da artış olursa bu rakamlar da daha çok yukarı çıkacaktır.

-Bizim İçin Ortadoğu Pazarında Olmazsa Olmaz Bir Pazarımız Var Mı?

İBRAHİM DEĞİRMENCİ: Suudi Arabistan olmazsa olmazımız.

-Trabzon Turizmini Biz Yeterince Tanıtabiliyor Muyuz?

İBRAHİM DEĞİRMENCİ: Tanıtımla alakalı eksiklerimiz var yok değil. Bir de şöyle bir özelliğimiz var. Biz kendi ayağımıza da sıkmayı çok seviyoruz. Bu yönde de yanlış anlamayın haberci arkadaşları bazen eleştiriyoruz. Uzun Göl’deki olumsuz bir haber nedeniyle Arap, Orduya kaçıyor. Akçaabat’taki falanca köfteci Arap’ı dolandırmış işte bu haberler farklı haber sitelerine de gidince daha farklı bir hal alıyor. Bu tür haberlerde bizi üzüyor.

-Bir Turizmci Olarak Turizmci Gözüyle Akçaabat’ı, Tarihi Orta Mahalleyi Turizmci Gözüyle Değerlendirir Misiniz? Yani İbrahim Beyin Gözünden Akçaabat Nasıl?

İBRAHİM DEĞİRMENCİ: Orta mahallede şöyle bir sorunumuz var. Park sorunu bir gerçek, biz bu orta mahallenin içine giremiyoruz.

20200115_144443.jpg

-Araplar Akçaabat Orta Mahalleyi Tercih Ediyor Mu?

İBRAHİM DEĞİRMENCİ: Şöyle tercih ediyor. Orta mahallenin denize karşı manzarasını tercih ediyor. Aynı Ayasofya da olduğu gibi. Orta mahalledeki o dar sokaklar, aslında biraz da bizim elimizde bu. yani orta mahalleyi Arap bu haliyle sevmiyor. Hangi haliyle biz orta mahalleye girmeden aracımızı park edeceğiz, elektrikli şatıllarla beraber orta mahalle içinde bir tur düzenleyeceğiz veya Akçaabat sahile getirip köftemizi yedireceğiz, 5 yıldır söylediğimiz ama yapılmayan teleferik, teleferiği de yapacak durum gözükmüyor ama en azından Akçaabat’ta bir farklılık yaratmak istiyorsak orta mahallenin o dar sokaklarını daha çok çiçeklendirip böceklendirip daha güzelleştirip insanların rahatlıkla yemek yiyip, kahve içeceği, denize karşı bakacağı mükemmel bir orta mahallemiz var. Burayı değerlendirmemek bizim eksiğimiz ben böyle görüyorum olayı. Bu basit dokunuşlarla bu sorunları çözebiliriz. Böylece belediye kazanç elde etmiş olur hem de daha fazla turist çekmiş oluruz. Orta mahalleyi ancak böyle çözebiliriz. Benim bakış açım böyle bunun yanı sıra Akçaabat’ta turizmi geliştirme babında eksik olan bir diğer konu, bir şehirde konaklama yoksa turist sadece gelir geçer, kalması lazım o şehri canlandırmamız için tabii ki bugün parklar da yapılıyor ama 5 yıldızlı konaklamalara ihtiyacımız var. Mesela eski tekel binasının hala o şekilde kalması yanlış bir sonuç getiremedik orada 4 yıldızlı bir 150 oda kapasiteli konaklama yapılabilir. 150 oda o caddeye en az 150- 200 kişi demek bu tür şeylerle etki yaratabiliriz Akçaabat’ta. Akçaabat’a konaklama lazım sadece Tilya otelle, Söğütlü’deki oteller veya Akça Tepe’deki dağ evleri gibi değil.  Bir Akçaabatlı olarak bende konaklamayı Akça Tepe’ de yapıyorum. Ama müşterimi gece getirirken karanlık nedeniyle getiremiyorum. Belediye ışıklandırma sistemi yapmıyor. Arabam kırılıyor yola asfalt dökülmüyor. Ben oraya çıkarken sadece Akçaabat farkı 30 40 lira mazot yakıyorum. Hıdır Nebi’nin acilen seyir terasına ihtiyacı var. Hıdır Nebi’deki balıklı göl daha farklı değerlendirilebilir. Bugün çal mağarası büyükşehir belediyesine teslim edildi. İnsanlar kırık tahta üzerinde yürüyor. Lavabo ihtiyaçlarını gideremiyor. Bahsedeceğimiz o kadar çok sorun var ki Köksal Bey ama diyorum ya, Akçaabat bizim Akçaabat’ımız sorunlara da bizim sorunlarımız gözüyle bakıyorum. Eleştiriyoruz ama olmasını da istiyoruz.

-Yerel Yönetimle Birlikte Çalıştay Yaptınız Mı? Bu Sorunlarla Ele Aldınız Mı? Çözüm Anlamında Nasıl Öneriler Masaya Yatırıldı Mı?

İBRAHİM DEĞİRMENCİ: Çözüleceğini söyledi tabi ki bekleme sürecindeyiz. Şu anlık bir adım atıldığını görmüyoruz.

-Yavaş Yavaş Turizm Sezonu Yaklaşıyor Bölge Olarak Hazır Mıyız?

İBRAHİM DEĞİRMENCİ: Hayır değiliz ama talepleri alıyoruz. Rezervasyonlar da yapmaya başladık. İlk gelen grup Suudi Arabistan dan gelecek 23 Mayıs’ta.

-Konaklama Alanında Akçaabat’a Yatırımsal Bir Tesis Düşünüyor Musunuz?

İBRAHİM DEĞİRMENCİ:  Bunu merkez boyutunda düşündük tabii ki ama yerel konuda sıkıntı yaşadığımız için yapamadık. Şimdi biraz daha yukarı Sarıtaş mevkilerinde yer arayışı içerisindeyiz. Bir iki tane yer sunduk belediyeye. Bilgi bekliyoruz. Kabul edilirse yapmayı düşünüyoruz.

-2019 Turizm Sezonunu Değerlendirir Misiniz?

İBRAHİM DEĞİRMENCİ:  2019 güzel bir sezonda ama 2018 kadar iyiydi diyemeyiz. Eksikleri vardı. Suudi pazarında sorunlar vardı. Ama 2019 genel olarak iyiydi. 2020’nin de bir tık daha iyi olacağını düşünüyorum.

20200115_142731.jpgmyturizmm-001.pngb-033.jpg

 

 

Editör: TE Bilisim