26-28 Nisan 2013 Tarihleri Arasında Akçaabat Erol Günaydın Kültür Ve Sanat Merkezinde Gerçekleştirilen “ Dünden Bugüne Akçaabat Sempozyumu” Kapanış Konuşmaları İle Sona Erdi.

Erol Günaydın Sanat Merkezi Ve Saray Salonunda Gerçekleştirilen 14 Oturumdan Meydana Gelen Ve 70 Kişilik Araştırmacının Ve Bilim Adamının Katıldığı Kongre Akçaabat’ta Tarihe Geçti.

IMG_4513Türkiye’nin Dört Bir Tarafındaki Üniversitelerde Görev Yapan Bilim Adamları Ve Araştırmacı Tarihçileri 2 Gün Boyunca Akçaabat’ta Dünden Bugüne Akçaabat’ı Anlatmaları Uzun Zaman Hafızalarımızda Yer Edecek. Akçaabat’ın Ekonomisinden, Sanatına, Horonundan, Yayla Şenliklerine, Kalandar Akşamından, Sporuna, Turizminden, Balığına Kadar Anlatılan Akçaabat Sempozyumunda Uzaktan Ve Yakından Gelen Akçaabatlılar Akçaabat’ın Bazı Bilinmeyen Yönlerini Öğrenme Fırsatı Bulabildiler.

IMG_4557Her Konuşmacıya 15 Dakika Verildiği Oturumlarda Özellikle Konuşmacıların Zamanlarını Aşan Konuşmaları Oturum Başkanları Tarafından İkaz Edildi. Türkiye’nin Dört Bir Tarafından Duyupta Sempozyuma Katılmak Üzere Akçaabat’a Gelen Çok Sayıda Akçaabat’lılar Akçaabat’tan Mutlu Ayrılırken, Yoğun İşleri Nedeni İle Akçaabat’a Gelemeyerek Sempozyuma Katılamayan Akçaabatlılar İse Çok Üzgün Olduklarını Belirttiler.

IMG_4948Sempozyumun Sonunda Ortak Açıklama Yapan, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik TÜRKMEN, Prof.Dr. İlhan ŞAHİN, Prof.Dr. Salih AKKAŞ, Prof.Dr. Haşim KARPUZ, Prof.Dr. Fethi GEDİKLİ “ Sempozyumun Çok Güzel Geçtiği İlerleyen Zamanlarda Sempozyumların Sık Sık Yapılaması Konusunda Ortak Görüş Bildirdiler”

Sempozyum Sonunda Sırası İle Kapanış Konuşmalarını Yapanların Konuşmalarını Aynan Yayınlıyoruz.

Dünden Bugüne Akçaabat Sempozyumunun Kapanış Konuşmaları

IMG_5237Akçaabat Belediye Başkanı Şefik TÜRKMEN’İN Konuşması.

Öncelikle Bizi Kırmayarak Davetimize İcabet Ederek Buraya Gelerek Buraya Gelme Zahmetine Kalkarak Ayrıca Bu Bildirileri Hazırlama Zahmetine Katlanarak Bizlere Katkıda Bulunan Değerli Hocalarımıza Şükranlarımı Arz Ediyorum.

İki Günden Beri Burada Sizlerle Beraberiz. İki Salonda Oturumlar Devam Etti Samimi Olarak Söyleyeyim Ben İki Tarafta Da Olmak İstedim. İki Tarafta Hakikaten Çok Güzeldi Çok Güzel Sunumlar Yapıldı Mümkün Olsaydı İki Tarafıda Dinlemek Ve Seyretmek İsterdim. Tahmin Ettiğimin Ötesinde Çok Güzel Sunumlar Oldu Yeni Bilgiler Öğrendik,19 Yıldır Ben Akçaabat'ta Belediye Başkanıyım Hiç Duymadığım Konuları Ve Olayları Burada Duydum Yeni Bilgiler Edindim. Tabi Bütün Bildirileri Dinleyemedik Bunlar Kitap Halinde Basıldığı Zaman Tamamını Okuyacağız. Belediye Olarak Bu Bilgiler Bize Çok Yol Gösterici Olacak Bundan Sonra Yapacağımız Projelerde Bunlardan Çok İstifade Edeceğiz. Akçaabat’ta Sanayi İle İlgili Yapılan Konuşmada Belirtilen Hususlar Var Bunlar Hep Bizim İçin Aydınlatıcı Konulardır. Akçaabat İle İlgili Sempozyumda Şu Ana Kadar Geç Kaldığımızı Düşünüyorum Çok Daha Önce Böyle Bir Toplantıyı Yapmalıydık. Şuana Kadar Bir Kaç Tane Yapmalıydık. Ancak Zararın Neresinden Dönerseniz Kardır Bundan Sonra İnşallah Bu Çeşit Sempozyumları Yapacağız Ve Bilim Adamlarımızın, Hocalarımızın Görüşlerinden İstifade Edeceğiz. Bütün Katılımcılara Ve Hemşerilerimize Saygılar Sunuyorum.

Prof.Dr. İlhan ŞAHİN’İN Kapanış Konuşması

İki Gündür Devam Eden Geçmişten Bugüne Akçaabat Sempozyumunun Sonuna Gelmiş Bulunuyoruz.60 Dan Fazla Meslektaşımız Çok Değerli Bildirileriyle Akçaabat Sempozyumuna Katıldılar Ve Gerçekten Bu İki Gün Zarfında Bir Bilim Ziyafeti Verdiler.Ben Bu İmkanı Bize Sağladığı İçin Ve Bizi Bir Araya Getirdiği İçin Akçaabat Belediye Başkanımız Sayın Şefik Türkmen Beye Ve İki Günden Beri Fedakar Hane Bir Şekilde Çalışan V E Bizlerin Her Şeyi İle Meşgul Olan Ekibine Şükranlarımı Arz Ediyorum.İki Gün Zarfında Sempozyumda Sadece Tarih Alanında Değil Akçaabat'ın Sosyal,Ekonomik,Ticari Alanlarında'da Çok Değerli Bildiriler Sunuldu.Bu Bildirilerden Şunu Anladık Ki,Akçaabat Gerçekten Zengin Bir Türk Tarihine Ve Kültürüne Sahip.Onun İçin Böylesine Önemli Bir Sempozyumu Başlattığı İçin Belediye Başkanımıza Tekrar Şükranlarımı Sunarım.Anladığım Kadarıyla Bu Sempozyum 1.İnci Sempozyum Oluyor,Benim Meslektaşlarım Adına Önerim Bundan Sonra Bu Sempozyumların Geleneksel Hale Gelmesi Ve En Az 2 Yılda Bir Yapılmasıdır.Sebebi Nedir? Diye Soracak Olursanız Sebebi Şudur, Çünkü Akçaabat Sadece Kendi Bölgesine Münhasır Bir Türk Tarihinin Kültürel Değerlerine Ve Uygarlık Değerlerine Sahip Değil, Bütün Anadolu’yu Kucaklayan, Orta Asya'yı Kucaklayan Bir Kültür Ve Uygarlık Değerlerine Sahiptir.

Prof.Dr. Salih AKKAŞ'ın Kapanış Konuşması

Bir İlçe Belediyesinin Sempozyum Düzenlemiş Olması Herhalde Türkiye'de Bir İlk Olmuştur. Bir İlçe Belediyesinin Sempozyum Düzenlemiş Olması O Belediyenin Başkanı Ve Ekibinin Ufkunun Ve Vizyonunun Çok Geniş Olduğunu Ortaya Koyar. Bu Sempozyumdaki Bilgileri Yapmış Olduğunuz Diğer Hizmetleride Taçlandıran Ve Onlara Yakın Ve Onlar Kadar Önemli Olduğunu Belirtmek İsterim. Organizasyon Açısından Bakıldığında Her Şeyin İyi Olduğunu Belirtmek İsterim Ve Bu Organizasyonun Gerçekleşmesinde Emeği Geçen Belediye Başkanı Sayın Şefik Türkmen’i, Tertip Komisyon Başkanı Sayın Necmi Aygün'ü Ve Diğer Arkadaşları Tebrik Ediyorum.

Prof.Dr. Haşim KARPUZ’UN Kapanış Konuşması

1.Akçaabat Sempozyumu Hem Organizasyon Bakımından Hemde Bilimsel Bir Düzey Bakımından Çok Başarılı Olduğunu Gördük Gerçekten. Çok Muhtevalı Yeni Bilgiler Bulgular Sunan Akçaabat'ın Çok Değişik Özelliklerini Ortaya Koyan Bildiriler Dinledik. Bizim Alanımızla İlgili Mimarlık Ve Sanat Tarihi Alanı İle İlgili Bir Kaç Hususa Değinmek İstiyorum. Ortamahallenin Bütüncül Bir Şekilde Korunması Gerekiyor. Akçaabat Çok Değerli Kültür Değerlerine Sahip, Kültür Varlıklarına Sahip, Bunlar Halk Oyunları, Halk Mimarisi, Zengin Giyim Kuşam Folklor Ve Etnografyasıyla Ortamahallesiyle Bu Kültür Değerlerini Geleceğe Aktarabildiği Ölçüde Başarılı Olacak. Ya Turizm, Ya Kültür Varlıklarının Turizmden Büyük Kazanımlar Elde Edecektir. Neden Beypazarı Gibi Yahut Safranbolu Gibi Bir Yer Olmasın Akçaabat Ve Ortamahalle. Bir Oturumda Tanjant Yolu Ortamahalle Civarından Geçecek Olduğu Söylendi. Bu Trabzon’daki, İç Kaleden Geçen Tanjant Yol Gibi Burada Bir Tarih Ve Mimarlık Katliamı Yapılmasın. Sayın Belediye Başkanından Rica Ediyoruz O Yolun Daha Uzak Olan Bir Yerden Geçirsin.

Prof.Dr. Fethi GEDİKLİ'nin Kapanış Konuşması

Teşekkürlerim Sayın Belediye Başkanına Ve Ekibine. Böyle Bir Akçaabat Tarihi Yazmak Üzere Bu Proje Başlatılmıştır. Bu Nasıl Yazılabilir Diye Tartıştık Uzun Tartışmalardan Sonra Sempozyum Yapmakla Başlamanın İşe Daha İyi Olabileceğini Düşündük Ama Bu Kararı Çok Kolay Almamıştık. İyiki Böyle Bir Kararı Aldık İyiki Belediye Bizi Destekledi Böyle İki Salonda 14 Oturumdan Meydana Gelen 70 Kişilik Araştırmacının Ve Bilim Adamının Katıldığı Kongre Tertipledik. Kongre Çok Başarılı Geçti Kaliteli Bildiriler Dinledik Zamanı Çok Daha İyi Kullanabilirdik Bu Konuda Bir Eksikliğimiz Ortaya Çıktı Bunu Bütün Aktörlere Söylüyorum Zamanı Kullanmak En Önemli İşlevlerden Birisidir. Akçaabat’ın Ne Kadar Gerçekten Büyük Bir Şehir Olduğunu Araştırmacıların Ne Kadar Dikkatini Çektiğini Ve Ne Kadar Büyük Bir Katılımın Olduğundan Anlıyoruz. Bu Sempozyumun En Uygun Zamanlarda Tekrar Edilmesi Gerektiğini Belirtiyorum.

 

Editör: TE Bilisim