Yerli, Yabancı, Gurbetçiler Şenlikte Buluştu

SOĞUKSU ŞENLİKLE ISINDI

Trabzon’un Akçaabat ilçesi Demirkapı Soğuksu Yaylasında Demirkapı Mahalle muhtarı Nazım Öztürk ve Küçüktepe Mahalle Muhtarı Nail Akkaya tarafından festival düzenlendi.

 Muhteşem bir Pazar günü olmasına vesile olan yayla şenliği yerli-gurbetçi halkın yanı sıra Arap turistlere de ev sahipliği yaptı. Bu yıl 8.düzenlenen Demirkapı Soğuksu Yayla Festivaline Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Akçaabat Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Hotaman, Türkiye muhtarlar derneği federasyonu Akçaabat şube başkanı Eyüp Gedikli, Akçaabat ziraat Odası Başkanı Mustafa Eyüboğlu, İlçe Jandarma Komutanı Mustafa Selçuk protokol koltuğunda yerini aldı.

“YAYLA TURİZM ÖNEMLİ”

Açılış konuşmasını yapan Demirkapı Mahalle muhtarı Nazım Öztürk, “ İnsanları mutlu ve eğlenirken görmek beni de mutlu ediyor. Bir günde olsa soğuksu şenliğinde yorgunluk ve stres atıyoruz. Bu tür festival ve şenliklerin şehirlerin kültür ve sosyal hayatında çok önemli bir yeri olduğuna inananlardan biriyim. Bu tür içerikli festivallerde insanlarımız birlik ve beraberlik içerisinde oluyorlar. Ayrıca burada yaşayan ve gurbetten gelen insanlar yöresel adetlerle keyifli vakit geçiriyor, farklı kültürleri merak edenler bu tarz festivalleri takip ederek şehrimize geliyorlar. Bu sayede gelenek ve görenekleri yaşatma imkânı buluyor, gelecek nesillere aktarabiliyoruz. Yayla şenlikleri ve festivallerin dağ ve yaylaların tanıtılması yanında, turizmin çeşitlendirilmesine katkı sağlaması nedeniyle yerel yönetimlerin, derneklerin yapacakları şenlik ve festivallere belli oranda katkı vermektedir. Geçmişte yayla göçüyle sınırlı olan şenlikler, son yıllarda gelişen yayla turizmiyle birlikte farklı yerlerden gelen farklı insanların buluşma ve eğlence mekânı olmaya başladı. Şenlikler bölgemizin doğal mekânlarının ve tarihi mirasının tanıtılmasına sağladığı katkının yanında kültürümüzü, görenek ve geleneklerimizi gelecek kuşaklara aktarılması işlevi de görmektedir” dedi.

HEDEF:  2019

Küçüktepe mahalle muhtarı Nail Akkaya ise “Bu vesileyle bu yıl düzenlediğimiz 8.demirkapı soğuksu yayla festivali köyümüze, ilçemize, bölgemize ve Trabzon’umuza hayırlı olması diler 2019 yılında düzenleyecek olduğumuz 9.demirkapı soğuksu festivalinde buluşmak, görüşmek üzere hepinize iyi eğlenceler diliyorum” diye konuştu.

“YAYLALARIMIZIN KIYMETİNİ BİLELİM”

 Festivalde halkı yalnız bırakmayan Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen de dikkat çeken bir konuşmaya imza attı. Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen şunları söyledi;

Bu güzel mekanda sizlerle birlikte olmanın güzelliğini yaşadığımı ifade etmek istiyorum. Güzel bir yaz günü, buralar için bulunmaz bir hava güzel bir şenlik oldu. Birlikte el ele veriyorsunuz eğeleniyorsunuz. Akçaabat’ımızın güzelliğidir bu, Karadeniz’in güzelliğidir. Ele ele veriyoruz kol kola veriyoruz, omuz omuza veriyoruz ve birlikte eğeleniyoruz, birlikte üzülüyoruz. Bu milletimizin bir özelliği, bu geleneklerimizi mutlaka sürdürmemiz lazım. Yaylalarımız çok güzel yerler. Karadeniz’in en büyük serveti doğal güzelliğidir. Tarihi yerlerimiz, mahallerimiz var, doğa güzelliği olan dağ ve yaylarımızı var. İçerisinde olduğumuz için belki bu güzelliğin  farkına varamıyoruz. Balıklar denizin farkında olmadığı gibi… Ama dışarıdan buralara televizyon vasıtasıyla seyredip buralara gelmek için can atıyorlar. Ama biz henüz yeteri kadar hazır değiliz. Turizm için bir şeyler yapıyoruz. Gelişiyoruz, büyüyoruz ama çok daha yolumuz var.

BAŞKANDAN ÜRETİN ÇAĞRISI

Öncelikle bu doğal güzelliklerimizi muhafaza etmemiz gerekiyor. Çayımızı, çimenimizi, ormanımızı, yaylalarımızı mutlaka korumamız lazım. Korurken üretmeye de devam etmemiz lazım. Üreten bir toplum olmak önemli, önceden sütü, yoğurdu, tereyağı, mahsulleri Akçaabatlı kadınlarımızdan alırdılar. Şimdiler kimse doğru dürüst tarım işiyle ilgilenmiyor. Herkes arazisine fındık dikip bırakıyor. Sene de bir gelen fındık ayının size de bize de ülkemize de çok faydası yok. Tarım işlerine daha fazla önem vermeliyiz.

Festivalin sunuculuğunu Köksal Ustaoğlu yaparken şu sanatçılar sahne aldı; Pelin Karaağaçlı, Hızır Dinçer, İlkay Cinemre, Ali Öztürk, Yakup Atalay, Mesut Akyüz, Halil Demir, Aslan Bülbül.

Hediye çekilişi ile çok sayıda değerli ürün yarışmaya katılanlara takdim edilirken açık artırmayla satılan koçun sahibiyle buluşması sonucu köyün ağısı da belirlenmiş oldu. 

dsc_0015-004.jpgdsc_0032-003.jpgdsc_0047-001.jpgdsc_0052-003.jpgdsc_0061-001.jpgdsc_0072-001.jpgdsc_0105-002.jpgdsc_0112-001.jpgdsc_0196-001.jpgdsc_0228-002.jpgdsc_0303-003.jpgdsc_0391-003.jpgdsc_0429.jpgdsc_0487.jpgdsc_0569.jpgdsc_0589-001.jpgdsc_0665.jpgdsc_0812.jpgdsc_0887.jpgdsc_0900.jpgdsc_0913.jpg670-728.gif123456---kopya-20180710213223.png

 

 

Editör: TE Bilisim