Akçaabat Sera Gölü'nde Temizlik Başladı

Akçaabat'ta Bulunan Sera Gölü'nde Temizlik Başladı

Trabzon'un Akçaabat İlçesinde, 1950 Yılında Meydana Gelen Heyelanın Ardından Oluşan Ve Doğal Güzelliğiyle Öne Çıkan Tabiat Parkı Sera Gölü'nde, Geçen Ay Sağanağın Ardından Meydana Gelen Kirlikle İlgili Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü De Harekete Geçti. İstanbul’dan Getirilen Suda Batmayan Özel Donanımlı İş Makineleri, Göl Yüzeyinde Atık Temizleme Çalışmalarına Başladı. Bölgedeki İşletmeciler, Motorlu Kayığın Önüne Gerdikleri Ağla, Göl Yüzeyinde Biriken Odun Ve Atıkları Kıyıya Sürükleyerek Gölü Temizlemeye Çalışmıştı.

Trabzon'da, 22 Ağustos'ta Etkili Olan Sağanak, Sele Ve Heyelana Yol Açtı. Akçaabat İlçesinde, 1950 Yılında Meydana Gelen Heyelanın Ardından Oluşan Ve Doğal Güzelliğiyle Öne Çıkan Tabiat Parkı Sera Gölü, Selde Sürüklenen Odun, Çöp Ve Balçıkla Kaplandı. Yoğun Ziyaretçi Alan Tabiat Parkına Gelenler, Göldeki Manzarayı Görünce Şaşkınlık Yaşadı. Gölün Temizliği Ve Taşkın Koruma İçin Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Proje Hazırlığına Başladı. Ancak, Projenin Gecikeceği Gerekçesiyle İşletme Sahipleri, Göldeki Kirlilik İçin Harekete Geçti. Seferber Olan İşletmeciler, Gölde Temizlik Çalışması Başlattı. Motorlu Kayığın Önüne Gerdikleri Ağla, Göl Yüzeyinde Biriken Odun Ve Atıkları Kıyıya Sürüklemeye Çalışan İşletmeciler, İlginç Yöntemle Gölü Temizlemeye Başladı.

TEMİZLİK BAŞLADI

Temizlik Çalışması Yürüten İşletme Sahipleri, Göl Kıyısına Sürüklenen Odun Ve Atıkları Kıyıya Çıkarma Çalışmaları Sürerken, Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yetkilileri Hazırlanan Projeyi Hızlandırdı, Gölde Temizleme Çalışması İçin İşe Koyuldu. Ekipler, İstanbul’dan Getirilen Suda Batmayan Özel Donanımlı İş Makineleri İle Göl Yüzeyinde Atık Temizleme Çalışmalarına Başladı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi'ne Ait İş Makinesi Ve Kamyonlarında Eşlik Ettiği Temizlik Çalışmalarının 1 Ayda Tamamlanacağı Belirtildi.

İŞLETMELER MEMNUN KALDI

Daha Önce Kendi Yöntemlerince Çözüm Bulup, Gölü Temizlemek İçin Seferber Olan İşletme Sahipleri Ve Çalışanları Da, Göl Yüzeyinde Başlatılan Kapsamlı Atık Temizleme Çalışmalarından Memnuniyet Duyduklarını Belirtti, Yetkililere Teşekkür Etti. Sera Gölü'nde İşletme Müdürü Erol Kuzur, Selin Ardından Gölde Oluşan Atıklar İçin Gelen Müşterilerine Mahcup Olduklarını Ancak; Temizlik Çalışmaların Başlamasıyla Artık Bu Mahcubiyeti Yaşamayacaklarını Söyledi. Kuzur, "Selin Ardından Göl Çok Kötü Vaziyetteydi. O Zaman Yetkililer O Anda Bir Şeyler Yapmadı. Bizler Kendi Çabalarımızla Temizlik İşine Başladık. Kendi İmkânlarımızla Kayığın Önüne Taktığımız Ağla Göl Yüzeyini Atıklardan Temizlemeye Başladık. Tabi Biz Bu Temizliğin Bir Kısmını Yaptık. Şu An Göl İçin Sağ Olsun Yetkililerimizce İş Makineleri Sevk Edildi Ve Temizliğe Başladılar. Devletimizin, İlgili Bakanlığımızın Buraya El Atması Bizleri Son Derece Sevindirdi. Bizler De Burada Amme Hizmeti Yapıyoruz. Devletimiz İlgili Olunca Turizm Daha Çok Gelişir, Buraya Gelen Turist Sayılarında Da Artış Yaşanır" Dedi.

'ÖNCE KENDİMİZ TEMİZ OLACAĞIZ'

İşletme Sahibi Hüseyin Gül İse, Temizlik Konusunda Her Şeyin Devletten Beklenmemesi Ve İnsanların Temiz Olarak Topluma Örnek Olmaları Gerektiğini İfade Etti. Gül, "Bu Temizliğin Yeterli Olacağını Düşünüyorum. Tabi Ki Bunun Devamı Gelmesi Lazım. Burada Bentler Yer Almakta, Bunların Belirli Periyotlarda Temizlenmesi Ve Gölün Temiz Tutulması Lazım. Gölün Giriş Kısmına Kapsamlı Bir File De Yapılarak Kirliliğin Göle Ulaşması Da Önlenebilir. Bizlerin De, Vatandaşların Da Daha Duyarlı Olmaları Lazım. Toplum Olarak Temiz Olmalıyız. Her Şey Devletten Beklenmez, Önce Kendimiz Temiz Olacağız" Diye Konuştu.

HEYELANLA OLUŞAN DOĞAL GÜZELLİK

Göl, Aşırı Yağış Sonucu 21 Şubat 1950 Salı Günü Derecik Vadisi Yamaçlarından Kopan Büyük Kayaçların Vadi Tabanını Tıkaması Sonucu Oluştu. Heyelan Nedeniyle Yaklaşık 67 Yıl Önce Oluşan Göl Şimdi Trabzon İçin En Önemli Turizm Merkezlerinden Biri Haline Geldi. Oluşum Hikâyesi, Barındırdığı Canlı Türleri, Kent Merkezine Yakınlığı Ve Suyun Başlı Başına Bir Çekim Merkezi Olması Nedeniyle Popüler Olan Göl, Trabzon'a 10, Akçaabat Sahiline İse 3 Kilometre Mesafede Yer Alıyor. Ulaşımı Kolay Olan Göle Her Yıl Binlerce Yerli Ve Yabancı Turisti De Ağırlıyor.

GÖL KIYISINDAKİ DUVAR YIKILMIŞTI

Sera Deresi Vadisi’nde, 1950'de Meydana Gelen Heyelanın Ardından Oluşan Sera Gölü'ne Paralel Uzanan Karayolunun Genişletilmesi İçin Bölgede Perde Beton Duvar Yapımına Başlandı. Geçen Yılın Temmuz Ayında, Bölgede Göl Manzarası Olan Otelde Konaklayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Büyük Bölümü Tamamlanan Beton Duvarı Fark Etti. Bakan Soylu, Çirkin Görüntü Oluşturduğunu Belirttiği Duvarın Yıkılması Talimatını Verdi. Birçok Çevrecinin De 'Çin Seddi' Benzetmesiyle Tepki Gösterdiği Duvar, 3 Ayda Yıkıldı. Binlerce Turistin Ziyaret Ettiği Kente Merkezine 10 Kilometrelik Uzaklıktaki Gölün Doğal Dokusuna Uygun Projenin Hayata Geçirilmesi İçin De Çalışma Yapıldı. Göl Çevresinde Tehlike Oluşturan Alanlara Geleneksel Duvar İstinat Sistemi Olan Betonarme Perde Ve Taş Duvarlara Alternatif Sistem Olan 'Geoarme Geosentetik Donatılı Duvar' Yapıldı. Sona Gelinen Projede Ayrıca 30- 40 Santimetre Fileli Toprakla Çalışma Da Yapılarak, Göl Çevresi Yeşil Örtüyle Kaplandı.

670-974.gif123456---kopya-20180920153128.png

Editör: TE Bilisim