AKÇAABAT KÖFTESİNE KORUMA

Akçaabat köftesi coğrafi işaret olarak kabul ediliyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek “Et ve Et Ürünleri Tebliği” değişikliği ile kasap köfteden, dökme tavuğa kadar birçok üründe yeni düzenlemeler getiriliyor.

Akçaabat köftesi ve İnegöl köfte gibi geleneksel metotlarla üretilen ürünleri koruma altına almak amacıyla coğrafi işaret alarak tescil edilmiş et ürünleri, yatay gıda kodeksi hükümlerine aykırı olmamak koşulu ile coğrafi işaret tescilinde belirtilen özelliklere göre piyasaya arz edilebilecek. Ancak bu ürünlerde kullanılan çiğ et ve kıyma tebliğ hükümlerine uygun olacak.

Bundan sonra kasap, market ve bunun gibi perakende işletmelerde fermente sucuk, pastırma, köfte gibi et ürünleri üretilemeyecek. Aynı şekilde bu işletmelerde önceden çekilmiş ve paketlenmiş günlük kıyma da satılamayacak. Yeni düzenleme lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelerin, çiğ et ve pişmemiş köfte gibi çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımlarını satmasını da yasaklıyor.

Editör: TE Bilisim