Akçaabat İlçesinde Okul Bahçeleri Neden Oyun Alanı Değil De Park Yeri?

Kentlerin Plansız Ve Hızlı Büyümesi Çocukların Güvenle Oynamalarına Engel Oluyor. Oysa Her Çocuğun Tatile Gitme Lüksü Yok. Peki, Ya Okul Bahçeleri? Yaz Tatilinde Kullanılamaz Mı? Yanıt "Hayır" Çünkü O Bahçeler İlk Günden Otoparka Dönüştürülüyor. Oysa Çocuklarımızın En Büyük Gereksinimi Olan Oyun Alanları İhtiyacı Park Yerleriyle Kıyaslanamayacak Kadar Değerli

"Oyun Çocuğun İşidir" Sözünün Doğruluğunu Kabul Edersek, "Güvenli İşyeri Neresi" Sorusu Yanıt Bekliyor.

Akçaabat İlçemizde Okulların Yaz Tatiline Girmesiyle Uzmanlar Ve Yetkililer Çocuklara Bol Bol Oyun Oynamaları Tavsiyesinde Bulunuyor. Oysa Günümüzde Akçaabat’ta Çocuk Parklarına Erişim Her Çocuk İçin Kolay Olmuyor. Çocukların Sokakta Oynamalarında Trafik Kazası Olasılığı Düşünülürken, İnşaat Alanları Akla Gelmeyecek Güvenlik Riskleri Taşıyabiliyor.

"ÇOCUKLAR İÇİN GÜVENLİ OYUN YERİ YOK"

Günümüzde Akçaabat İlçesinde Mahalle Aralarındaki Okul Bahçeleri Bile Otopark Yapılıyor. Oysa Çocuk Parklarına Olan Gereksinim Her Geçen Gün Daha Fazla Hissediliyor.

Akçaabatın Sesi İnternet Haber Sitesi Editörü Köksal Ustaoğlu,

"Kentlerin Plansız Ve Hızlı Büyümesi, Çocuklara Planlı Oyun Alanlarının Ayrılmasını Engelliyor" Diyor. Uygun Yer Seçiminden Çok, Bulunan Bazı Alanların Çocuk Oyun Alanı Olarak Düzenlenmesi Yoluna Gidilmesi İse Beraberinde Altyapı Sorunlarını Getiriyor. Bu Yapılırken En Önemli Özelliklerden Biri Olan Ulaşılabilirlik Göz Ardı Edilip Oyun Araç Ve Düzeneklerinin Yerleştirilmesiyle Yetinilerek, Teknik Standartlara Özen Gösterilmiyor. Çimento, Asfalt Ve Toprak Zeminlere Yerleştirilen Oyun Düzeneklerinin Yaratacağı Sorunlar Üzerinde İse Hiç Durulmuyor.

"PARK YERİNDEN SAĞLANACAK GELİRİN PEŞİNDELER"

Köksal Ustaoğlu,Akçaabat İlçemizin Mahallelerinde Erişime Yakın Yerlerdeki Okul Bahçelerinin Güvenlik Desteği İle İdeal Bir Oyun Alanı Haline Getirilebileceğini Söylüyor Ve "Ne Yazık Ki Buralar Tatil Dönemleri Ve Okul Saatleri Dışında Bugün Yapıldığı Gibi Hemen Park Yeri Yapılıyor. Herkes Sağlanacak Gelirin Peşinde. Üstelik Kimi Okullarda Okul Alanının Park Yeri Olarak Kullanılmasına Okul Aile Birlikleri Karar Veriyor. Anne Baba Desteği Alınamayınca, Geriye Çocukları Ekran Başına Oturtup Oyalanmalarını Sağlamak Kalıyor. Oysa Çocuğun Ruh Ve Beden Sağlığı İçin Oyun Çok Önemli. Buna Rağmen Oyun Alanının Park Yeriyle Kıyaslanamayacak Kadar Önemli Olduğunu Söylediğinizde Size Uzaydan Gelmişsiniz Gibi Bakıyorlar" Diyor.

"BELEDİYE GÖREVİNİ YAPMIYOR"

Köksal Ustaoğlu, "Özellikle Akçaabat Kaymakamlığı Ve Akçaabat Belediye Başkanlığından Akçaabat Genelinde Çocuk Oyun Alanlarını Ciddiye Almalarını İstemeliyiz. Ülkemizde Daha Cumhuriyet'in İlk Yıllarında Uygulamaya Giren Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 168. Maddesine Göre Belediyeler, Yerleşim Yerlerinin Büyüklüğüne Ve Nüfusuna Göre Çocuk Parkı Yapılması Konusunda Görevlendirilmiştir. Aynı Şekilde Parkların Kurulması, Kurdurulması, İşletmesi Ya Da İşletilmesi Görevi 3030 Sayılı Büyük Şehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun'a Göre Belediyelerin Görevidir. Daha Sonraki 10. 07. 2004 Tarihli, 5216 Sayılı Büyük Şehir Belediyesi Kanunu'nda Da Bu Görev Vurgulanmıştır. Bu İşlev 5393 Sayılı Ve 3. 7. 2005'te Yayımlanan Belediye Kanunu'nda Da Belirtilmiştir. Tüm Bunlara Karşın Birçok Kent Ve Beldemizde Çocuk Oyun Alanı Olmaya Elverişi Yerler Binalarla Kaplanırken Okul Bahçeleri Bile Çocuklardan Esirgeniyor" Diyor.

18403012_10155356263889031_5883552808463118137_n.jpgayder-turizm-logo-koksal-071-254.png

Editör: TE Bilisim