İki Yılda İki Kat Hizmet

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim Belediye Başkanlığı Görevindeki İki Yılını Değerlendirdi.

Başkan Ekim, “Daha yaşanılabilir Akçaabat için başlattığımız çalışmalarımızın iki yılını geride bıraktık. Bu zamanımızın büyük bölümünü Dünya’yı ve Ülkemizi etkisi altına alan korona virüsle mücadele ederek geçirdik. Salgına karşı halkımızı koruyucu tedbirler kapsamında yerel yönetim olarak önemli faaliyetler gerçekleştirdik. Esnafımıza kira indirimin yanında bazı dönemler hiç kira almayarak destek olduk. Pandemiden etkilenen vatandaşlarımıza gıda yardımından giysi yardımına, eşya yardımından hasta yatağı yardımına kadar desteklerimiz oldu. Bu süreçte sağlık çalışanlarımızı destekleyici adımlar atarak elimizden geldiğince onların yanında olduk. Bir yandan salgına karşı mücadele verirken diğer yandan da temel belediyecilik çalışmalarımızı sürdürdük. Şehrimizin tüm mahallelerindeki sorunları tespit ederek planlamalarımız doğrultusunda belirlenen sorunları imkanlarımız ölçüsünde çözüme kavuşturduk ve bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

2019 yılı seçimlerinden önce vadettiğimiz projeleri hayata geçirmek için gece gündüz çalışıyoruz. İlçemize projelerimizi ve yatırımları kazandırmak için her fırsatta Ankara’ya giderek ilgili Bakanlıklarla ve kurumlarla görüşmeler yapıyor, destek talep ediyoruz. Vadettiğimiz projelerin bir kısmını tamamlayıp halkımızın hizmetine sunduk. Bazı projelerimizin inşaat çalışması devam ederken bir kısım projelerimizde de çalışmalarımızı tamamlayarak ihale aşamasına geldik. Yaptığımız bütün çalışmalarımızla örnek alınan belediye olduğumuz gibi yapacaklarımızla da örnek alınmaya devam edeceğiz. Hedefimiz içinde yaşayanların mutlu olduğu dışardan bakanların gıpta ettiği bir Akçaabat’ı inşa etmektir. Bu minvalde iki yıllık sürede yaptığımız çalışmaları kısaca değerlendirmek gerekirse:

baskan-003.jpg

Akçaabat Kesintisiz Bisiklet ve Yürüyüş Yolu Yapılıyor

1--akcaabat---yildizli-kesintisiz-bisiklet-ve-yuruyus-yolu-projesi-(1)-001.jpg

Akçaabat Merkezden başlayarak Yıldızlı Mahallesine kadar devam edecek olan Kesintisiz Bisiklet ve Yürüyüş Yolu projesinin inşaatı başladı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile istişareler yapılarak güzergahtaki aktivite alanları ve fonksiyonlar belirlendi. Yürüyüş ve bisiklet yolunun yanında kafetaryalar, dinlenme alanları, amfi alanı ve etkinlik alanları proje içerisinde yer alıyor. Bunun yanında alandaki plajlara veya etkinlik sahalarına vatandaşlarımızın ulaşabilmeleri ve yapılacak olan ticari işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için proje kapsamında hafif taşıt yolu bulunuyor. Bu yol sadece bu alanlardaki vatandaşların faydalanabileceği bir yol olarak planlanmış olup, ulaşım amaçlı kullanılmayacaktır. Projemiz tamamlandığında Yaylacık – Söğütlü ve Yıldızlı sahillerinden bütün vatandaşlarımız faydalanabilecek.

Akçaabat Sokak Sağlıklaştırma Çalışması Başladı

2--akcaabat-sokak-sagliklastirma-projesi-(7)-001.jpg1-(1)-007.jpeg

Akçaabat Çarşı Bölgesinde görsel bütünlüğün sağlanması, bölge turizminin gelişmesi ve Çarşı bölgesinin ekonomik canlılığını artırmak amacıyla sokak sağlıklaştırma çalışmasının yapılacağı planlanmıştı. Dürbinar Mahallesinde toplam 58 parselde yapılan ihale sonrasında çalışmalar başladı. Görüntü kirliliği oluşturan bina cephelerinde, cephe iyileştirme, cephe yenileme, söve, boya vb. işler ile sokak zemin düzenlemesi, aydınlatma işleri yapılacak. Proje kapsamınca, Akçaabat Çarşısının geçmişten günümüze yapı cephe tipolojileri incelenmiş olup bölgenin mimari karakterine uygun cephe elemanları, malzeme ve boya renkleri seçilmiştir. Ayrıca Mezarlık Camii önünde yer alan bölgenin Şehitler Parkı, araç yolları, kaldırım ve farklı zemin kaplamaları ile bölünmüşlüğü ortadan kaldırılarak meydanlaştırılacaktır. Görüntü kirliliğine yol açan elektrik kabloları, internet ve anten kabloları yer altına alınacaktır.

Ortamahalleyi Dünya Tanıyacak

1-(8).jpeg1-(2)-004.jpeg1-(3)-003.jpeg

Ortamahalle kentsel sit alanı sokak sağlıklaştırma projesi 1.etap alanında onaylanan projeler doğrultusunda restorasyon çalışmaları hem sokaklarda hem de tescilli yapılarda devam etmektedir. 1.etap proje alanında 13 tescilli yapı, 11 tescilsiz yapının restorasyonu ile bu yapıların bulunduğu sokaklarda niteliğini kaybetmiş taş duvarlarda yapılmaktadır. Çalışmaların devamında sokakların döşeme kaplamaları ile aydınlatma elemanları da yenilenecektir. Bunun yanında Ortamahalle’de bulunan tarihi St. Michael Kilisesinin restorasyonu tamamlanmış olup; pandemi sonrasında müze olarak hizmete açılacaktır.

Akçaabat Kültür Merkezi Projesi İhaleye Hazır

5--akcaabat-kultur-merkezi-projesi-(1).jpg

Kültür Sanat ve Turizm Şehri Akçaabat’a yakışır bir Kültür Merkezi binası için proje hazırlıkları tamamlandı. Söğütlü Mahallesinde eski Söğütlü Belediye binasının bulunduğu alana yapılacak olan Kültür Merkezi binasının içerisinde; 560 kişilik amfi salon (tiyatro, konser, toplantı vb.), çok amaçlı salon (sergi vb.), fuaye alanı, kültürel ve sanatsal faaliyetler için atölyeler ve bürolar, kütüphane, kafeterya (kapalı ve açık alan), kapalı otopark, idari ve teknik alanlar bulunmaktadır. Başta Söğütlü, Yıldızlı ve Yaylacık Mahalleleri olmak üzere tüm Akçaabat halkının yararlanacağı Kültür Merkezine binasının ihale işlemleri için süreç başlatılmıştır.

Fatih Parkı Meydan Düzenleme Projesi

6--fatih-parki-projesi.jpg

Akçaabat şehir merkezinde Ak Camii önündeki Fatih Parkını yenileyerek nitelikli kullanım alanları içerisine kazandırılması planlanmıştır. Bu proje ile Akçaabat çok önemli bir meydan kazanarak vatandaşlarımız şehir merkezinde zaman geçirebilecek bir yere daha kavuşmuş olacak. Mevcut alanda peyzaj düzenlemelerinin yanında zemin, kent mobilyaları, ışıklandırma çalışmaları ve engelli rampalarının düzenlenmesi ile “engelsiz ulaşım” çalışmaları yapılacak. Proje kapsamında şehir içi bağlantı yolundaki trafik ve parklanma sorununu da ele alındı. Ekiplerimiz çalışmalarını tamamladı ve ihale aşamasına kadar gelindi. Yakın zamanda ihale yapılarak inşaatına başlanacak.

Et Kombinası Hızla İlerliyor

1-(7).jpeg

Arsası (Akçaabat sınırları içerisinde) Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen Et ve Süt Kurumu tarafından "Et Kombinası" inşaatının yapımı hızla sürüyor. Bu proje Akçaabat’ımıza hem ekonomik, hem istihdam hem de turizm açısından değer katacak, aynı zamanda Bölgemize büyük katkı sağlayacak. Et ve Süt Kurumu tarafından hayata geçirilecek olan Trabzon Et Kombinası ile şehrin önemli bir eksiği ortadan kaldırılıyor. 70 büyükbaş ve 200 küçükbaş kapasitesine sahip olması planlanan tesisin ihtiyaç olması durumunda kapasitesi arttrılacak.410 ton depolama alanı bulunacak Trabzon Et Kombinasının tesisin hizmete girmesiyle 60 kişiye istihdam sağlanmış olacak.

Küçük Sanayi Sitesi Plana İşlendi

1-(6)-001.jpeg

Gelişmiş bütün ilçelerde küçük sanayi siteleri şehir merkezinin dışında kalmakta olup, ilçemizdeki mevcut sanayinin dağınık site yapısı ve sanayi sitesi içindeki dükkanların teknolojinin getirmiş olduğu yeniliklerin uygulanabileceği büyüklükte olmayışı esnafın daha kaliteli hizmet vermesini zorlaştırmaktadır. Akçaabat - Düzköy yolu üzerinde Kentsel Servis Alanı içerisinde yaklaşık 65 hektarlık alan; Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı (KDKÇA), Küçük Sanayi Alanı (KSA), Toplu İşyeri, Toptan Ticaret ve Depolama Alanları planlanmıştır. Alan üç etap olarak planlanmıştır. 1. Etap 217 dükkan, 2. Etapta 92 dükkan, 3.Etapta ise 218 dükkan olacak şekilde toplan 527 dükkandan oluşacak Küçük Sanayi Sitesi’nde dükkanlar, bu dükkanlara ait teknik birimler, sosyal birimler, otoparklar ve Akçaabat Oto Galericiler sitesi yer alacaktır. Gelinen aşamada Belediyemiz tarafından bahse konu alan imar planına işlenmiş olup TOKİ ve Belediyemiz işbirliğinde alanla ilgili kamulaştırma çalışmaları devam etmektedir. Gerekli fizibilite ve kamulaştırma çalışmaları tamamlandıktan sonra Akçaabat Küçük Sanayi Sitesinin inşaatına başlanarak şehrimize kazandırılacaktır.”

Akçaabat Spor Şehri Olacak

Akçaabat’ta yapımı devam eden kesintisiz yürüyüş ve bisiklet yolu projesinin içerisinde, Yaylacık Mahallesindeki planlanan alanındaki kısma kapalı spor salonu, yüzme havuzu ve gençlik merkezi yapılması için projeler geliştirmiştik. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonrasında Akçaabat’a spor tesislerinin yapımı için protokoller imzalandı. Şehrimizde spor yapan, sporu seven, sporcuyu destekleyen geleceğimizin teminatı olan genç nesillerin yetişmesi için “yarı olimpik yüzme havuzunu” , “kapalı spor salonunu”, “gençlik merkezini”, “stadyumu” ve “spor lisesini” İlçemize kazandırıyoruz. Tesislerle alakalı tip proje çalışmaları tamamlandıktan sonra inşaatların yapımı için ihale işlemleri gerçekleştirilecektir. Spora gönül veren vatandaşlarımıza hizmet edecek bu tesisinin hayırlı olmasını diliyorum.

Güney Çevre Yolu Kırmızı Çizgimiz

10--guney-cevre-yolu.jpg

Akçaabat’ta uzun yıllardır sorun haline gelen ulaşım konusunda projeleri takip ediyor bir an önce hayata geçmeleri için gayret gösteriyoruz. Özellikle yaz aylarında nüfusun artması ile birlikte hem şehir içi trafiği hem de ana ulaşım yolunun trafiği iki üç kat artmaktadır. Bu hususta geçmiş dönemlerde Pulathane Bulvarı’nın yapımına başlanmıştı. Pulathane Bulvarı inşaatının Derecik Vadisi ile Düzköy Vadisi arasındaki kısım, Yıldızlı- Söğütlü arası, tamamlanarak aktif olarak kullanılmaktadır. Yapılan girişimler sonrasında Pulathane Bulvarının Dürbinar Mahallesi ve Ortamahalledeki çalışmaları devam ediyor. Bu alanlardaki kamulaştırma işlemleri tamamlanınca yolun bağlantıları yapılacak. Pulathane Bulvarı inşaatı devam ederken şehrimize kazandırmak istediğimiz, bizim için olmazsa olmazımız, kırmızı çizgimiz olan Güney Çevre Yolu’nun Akçaabat Geçişinin yapılmasıdır. Akçaabat’a Güneyden geçen bir yol kazandırdığımızda; he m şehirler arası trafik rahatlayacak hem de şehir merkezine dikine yollar açılmak suretiyle de şehir içi ulaşım ve trafik sorunu çözüme kavuşmuş olacaktır.

Akçaabat Kent Müzesi İçin Protokol Hazır

11-kent-muzesi.jpg

Akçaabat Şehir Merkezinde, Sahil Karayolu kenarında bulunan mevcut Merkez İlkokuluna ait olan tarihi binanın restore edilerek Kent Müzesi haline getirilerek bahçesi yeniden düzenlenecektir. Akçaabat Belediyesi olarak bu binayı Kent Müzesi olarak şehrimize kazandırarak geçmişten günümüze, günümüzden geleceğe köprü kurmayı hedefliyoruz. Mevcut alanla ilgili projemizi yaptık. Milli Eğitim Bakanlığımız ile gerekli yazışmaları tamamladık. Kent Müzesi projemiz ile ilgili protokol hazırlandı. Önümüzdeki günlerde protokolü imzalayıp restorasyon işlemine başlayacağız. Müzenin niteliğinin, kapsamının ve içeriğin ne olacağı konusunda ise kurulacak komisyonun değerlendirilmesi sonucunda karar verilecektir. Kent Müzesi inşaatının yanında, alanın daha nitelikli hale getirilmesi için karayolu kenarındaki okulun başka bir yere taşınması planlanmıştır. Bu konuda Belediyemize ait olan bir arsa okulun yapılması için tespit edilmiş ve okul binası burada yapılınca mevcut okul binası yıkılarak şehrin içerisinde daha ferah bir alan oluşturulmuş olacaktır.

Akçaabat Katlı Otopark Projesi İhale Aşamasında

1-(4)-004.jpeg

Akçaabat’ın adeta kanayan yarası haline gelmiş otopark sorununu Büyükşehir Belediyemizle çözüme kavuşturuyoruz. Bu kapsamda Trabzon Büyükşehir Belediyemizle istişareler yapılarak İlçemizde mevcut Salı (kadınlar) pazarı olarak bilinen alana katlı otopark projesi hazırlanmıştır. Proje kapsamında yapılacak katlı otoparkın üst kısmında daha modern, sosyal donatıları da olan mevcut nitelikte Pazar yeri oluşturulacaktır. Akçaabat’a kazandıracak olduğumuz katlı otopark sonrasında mevcutta bulunan cadde-sokak kenarlarındaki parklarla ilgili de gerekli değerlendirme ve düzenlemeler yapılarak şehir içi trafiğin rahatlaması sağlanacaktır.

Akçaabat Millet Bahçesi Açıldı

13-millet-bahcesi-(0)-001.jpg

Şehrimizde vatandaşlarımızın aileleriyle birlikte zaman geçirebileceği, dinlenebileceği, rahat nefes alabileceği alanlar oluşturmaya gayret gösteriyoruz. Bu kapsamda Yaylacık Mahallemizde Deniz Manzaralı Akçaabat Millet Bahçesi yapılarak halkımızın kullanımına sunuldu. Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca 9 milyon 600 bin lira maliyetle 23 bin 25 metrekare alanda yapılan Akçaabat Millet Bahçesinde, millet kıraathanesi, biyolojik gölet ve çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları, çardaklar, süs havuzu, spor alanları, bitki, peyzaj ve sosyal donatılar bulunuyor.

Doğalgaz Yaylacık Mahallesinde

1-(1)-109.jpg

Söğütlü Mahallesine kadar gelen doğalgaz hattını diğer mahallelerimize de ulaştırmak için yüklenici firma olan Aksa Doğalgaz firmasının çalışmalarını takip ediyor, bir an önce ilçemizin tamamına ulaşması için girişimlerimizi yapıyoruz. Pandemi kaynaklı hattın ilerlemesinde gecikme yaşansa da Düzköy deresi ve kara yolu geçişin tamamlanması uzun zaman aldı. Bu zor alanların tamamlanmasının ardından doğalgaz hattının ilerlemesi daha hızlı oluyor. Yaylacık Mahallesi İlk Adım Caddesine kadar evlerine hat çekilen vatandaşlarımız bu yıl doğalgazla ısındılar. Şimdi ise şehir merkezine doğru doğalgaz hattı çelik hatlarla ilerliyor. Amacımız en kısa sürede şehrimizin tamamına doğalgazı ulaştırmaktır. Bu yönde yapılan çalışmaları takip ediyoruz.

Yeraltı Çöp Konteyneri Uygulamasına Geçildi

Akçaabat şehir merkezinde cadde ve sokak kenarlarında bulunan çöp konteynerleri ve etrafına bırakılan çöpler şehrimizde hem sağlık hem de görsel olarak kirlilik yaratıyordu. Gelişmiş ve modern toplumlarda uygulama örneklerini gördüğümüz yeraltı çöp konteyneri uygulamamızı şehir merkezinde başlattık. Yoğun turizm faaliyetlerinin yaşandığı şehrimizin her daim temiz ve güzel bir görünüme sahip olması gerekiyor. Çevreci bir sistemi hayata geçirmekten dolayı son derece mutluyuz. 

Yeni Sosyal Yaşam Alanları Kazandırıyoruz

Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir Akçaabat bırakmak için yeni yaşam alanları kazandırıyoruz. Eski parklarımızı revize ediyor, yenilerini de ilçemize kazandırıyoruz. Her mahalleye en az bir çocuk parkı kazandırmayı hedefliyoruz. Söğütlü Yıldızlı ve Yaylacık Mahallelerimizde yeni park alanlarının yapımında sona gelindi. Çocuk oyun alanlarının yanında gerek parkların bünyesinde gerekse ayrı noktalarda basketbol, futbol gibi butik sahalar oluşturarak buralarda spor sağlıklı nesiller yetişmesini sağlıyoruz. Yeşil alanlarımıza da yenilerini ekliyor, peyzaj düzenleme çalışmalarına önem veriyoruz.

1--akcaabat---yildizli-kesintisiz-bisiklet-ve-yuruyus-yolu-projesi-(3).jpg1-(2)-380.jpg

Editör: TE Bilisim