41 YILLIK MARKA

41 yıllık Nihat Usta serüveni, aslında Nihat Aydın’ın daha 11 yaşında bir lokantacıda çırak olarak iş hayatına adım atmasıyla başladı. Sonrasında cep ve okul harçlığı için çalışma süreci kasapta devam ederken, köfteciliğe merak saldı. 1974 yılında da ilk işyerini, ‘’Nihat Usta’’ adıyla açtı.

Akçaabat köftesinin bugün hak ettiği üne kavuşmasının temelinin atıldığı yıllarda, mütevazı köfte salonunda, kendinden önceki kuşakları başta örnek alarak, daha sonraki çalışmalarıyla da kendinden sonra gelenlere örnek olarak sektöre büyük katkılar sağladı. Özellikle 1990’dan sonra Akçaabat köftesinin bir marka olmasında öncülük yaptı.

Nihat Aydın özverili çalışmalarının karşılığını, Nihat Usta adını Akçaabat köftesiyle özdeşleşecek kadar bir marka haline getirmekle aldı.

Akçaabat köftesi denildiğinde ilk akla gelen isimlerden biri olan Nihat Usta ünü, Türkiye sınırlarını aştı. Ülkenin dört bir yanından aralarında siyasetçiler, üst düzey bürokratlar, sanatçılar, sporcuların da bulunduğu, gerek bireysel olarak, gerekse turlarla Karadeniz gezisi düzenleyenlerin Trabzon’daki ilk uğrak yerlerinden olan Nihat Usta, ününe layık hizmetle bölge turizmi ve ekonomisine katkı sağlıyor.

Nihat Aydın, Nihat Usta markasının Batı Avrupa ve Balkan ülkelerinde de tanıtıp, Karadeniz’e bu ülkelerden gelen turlarla da bağlantı kurdu ve anlaşmalar imzaladı.

Aydın, Akçaabat’ta 600 kişilik merkez salonunun yanı sıra ilçenin Salacık mevkiinde açtığı aynı anda 600 kişiye servis yapılabilen şubesini, Dünyanın en uzun yemek salonu olarak kaydettirmek için Guinnes World Records’a başvurdu.

NİHAT AYDIN 41 YILLIK ÖYKÜSÜNÜ ANLATIYOR

dsc_0171.jpg

‘’Zamanın meşhur köftecisi Pirali idi ve o yıllarda Akçaabat’a gelen insanlar onun adresini sorarlardı. Köfteciliğe başladığımda kendi kendime söz verdim ve ‘’Bir gün sadece senin adresini soracaklar.’’ dedim.

1990 yılına kadar Akçaabat’ın içinde hizmet verdim fakat zaman ilerledikçe salonlarımız yeterli olmadı. Şimdiki Nihat Usta’nın merkezini açarak, ilk kez Akçaabat köftesini sahile taşımış oldum. Sahil restoranları, Belediye Başkanımız Şefik Türkmen’in, ‘’Çelik prefabrik mekânlar yapılabilir’’ iznini çıkarmasıyla arttı.

Bugün Akçaabat’ta tur yemekleri çok hareketli geçiyor. Turlar 1990 yıllarında Akçaabat’ı sadece geçiş güzergâhı olarak kullanıyordu. 1991 yılında Akçaabat’a ilk tur otobüsünü yine ben getirdim. Bunlar İstanbul merkezli İREM TUR ve Ankara merkezli TEMPO TUR idi. Tur sahiplerini ve müşterilerini Akçaabat’a davet edip köfte ikram ettim. Böylece Akçaabat turların uğrak yeri oldu. 1991’de Trabzon’a gelen tur otobüs sayısı ortalama 150 iken yıl 2015 itibariyle sadece Akçaabat’ta 2 binin üzerine çıktı. Bizler işimizi sevdik ve her zaman iyi yapmaya çalıştık. Nihat Usta, Hürriyet Gazetesi’nin yapmış olduğu, Türkiye’nin en iyi yol kenarı restoranları arasında 3.sırayı aldı. Öncelikle her daim bizi tercih eden değerli misafirlerimize ve desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Belediye Başkanımız Sayın Şefik Türkmen’e teşekkürlerimi borç bilirim.

Editör: TE Bilisim