Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Trabzon Hayvanları Koruma Derneği ele ele verdi

150 köpek kısırlaştırıldı

Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile Trabzon Hayvanları Koruma Derneği (TRAHAYKO) tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen çalışma ile Büyükşehir Belediyesi geçici köpek barınaklarında bulunan 150 köpek kısırlaştırılarak alındıkları ortama geri bırakıldı.

Hayvanları Koruma Kanunu uyarınca yapılan çalışma kapsamında TRAHAYKO, Büyükşehir Belediyesi köpek barınaklarından aldığı 150 köpeği özel kliniklerde kısırlaştırdı. Köpekler, kısırlaştırılma işleminin ardından hayvan bakımevinde kendileri için hazırlanan özel bölümlere alındı. Burada tedavi süreçleri tamamlanan; aşılama ve küpeleme çalışmaları gerçekleştirilen köpekler kanun uyarınca alındıkları yere bırakıldı.

Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Hayvanları Koruma Derneği yetkililerine gerçekleştirmiş oldukları çalışmadan ötürü teşekkür ederken, “Hayvanları Koruma Kanunu bizlere başıboş sokak köpeklerini al; kısırlaştır, aşısını yap, küpesini tak ve aldığın yere geri bırak diyor. Yasalar, köpekleri sürekli olarak barınakta tutmaya izin vermiyor ki, zaten bu da doğru bir iş değil. Köpekler çok hızlı çoğalan canlılar oldukları için de kısırlaştırılmaları toplum için büyük önem arz ediyor. Bu noktada köpek barınaklarımızda bulunan 150 köpeği alarak özel kliniklerde kısırlaştıran TRAHAYKO’nın değerli başkanı Lütfiye Tüzün Kurban hanımefendiye ve değerli yönetim kurulu üyeleri teşekkürlerimi iletiyorum. Kısırlaştırma işlemlerinin ardından özel bölümlerde tedavileri tamamlanan, aşılanan ve küpeleri takılan köpekler yine kanun uyarınca topladıkları bölgelere bırakılmıştır” diye konuştu. .

Trabzon Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Lütfiye Tüzün Kurban da köpeklerin üremesine dikkat çekti. Bir köpeğin yılda 8 ila 16 yavru dünyaya getirdiğini, bir köpekten bu rakamın 6 yılda 67 bine ulaşabildiğini ifade eden Kurban, “Kısırlaştırma işlemleri insanlar tarafından bilinçsizce üretimi yapılan ve büyük bir artış yaşanmasına neden olan ayrıca da tüm doğal yaşam alanlarını katlettiğimiz köpek popülasyonunun daha fazla çoğalmasını ya da çoğalttırılmasını önlemek amacıyla yapılan bir operasyondur. Kısırlaştırma operasyonu ayrıca köpeklerin daha sağlıklı bir hayat sürmesine ve meme tümörleri, rahim iltihapları ve erkek köpeklerde testis kanserleri gibi hastalıklara karşı önlem alınmasına da yardımcı olur. Bir köpek ortalama 6 ayda bir kızan dönemine girer       ve hamile kalır. Hamilelik süresi de ortalama 60 gündür. Hamile kalan her köpek en az 4 en fazla 8 yavru doğurur. Bu da yılda 8 ila 16 yavrunun dünyaya gelmesi demektir. 6 yılda ulaşılan rakam 67 bindir. Bu rakam kısırlaştırmanın ciddiyetini de gözler önüne sermektedir” ifadelerini kullandı.

Kurban, Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yürüttükleri bu çalışmada kendilerine destek olan Bizim Neslin Uşakları Derneği yetkililerine de özel olarak teşekkür etti.

 

Editör: TE Bilisim